Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Parmigiani, Micaela
dc.contributor.author
Vidal Brambilla, Manuel M.
dc.contributor.author
López, Débora Natalia
dc.contributor.author
Boeris, Valeria
dc.date.available
2025-01-15T12:09:15Z
dc.date.issued
2024-12
dc.identifier.citation
Parmigiani, Micaela; Vidal Brambilla, Manuel M.; López, Débora Natalia; Boeris, Valeria; Chickpea flour fermentation with kefir improves bread properties; Elsevier; International Journal of Gastronomy and Food Science; 38; 12-2024; 1-7
dc.identifier.issn
1878-450X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/252579
dc.description.abstract
Wheat flour possesses remarkable properties for bakery products, yet its nutritional profile remains incomplete. The addition of chickpea flour (CF) enriches the nutritional quality of these products; however, it introduces anti-nutrient compounds. Solid-state fermentation emerges as a promising strategy to mitigate the presence of thermoresistant anti-nutrients. This study focused on fermenting CF using milk kefir and evaluating the influence of inoculum and incubation time on phytic acid content. The fermentation parameters of CF with the kefir consortium were optimized via a central composite experimental design, resulting in an 85% reduction in phytic acid content within a notably short period of time (134 min at 20 °C). Furthermore, the study explored the incorporation of 25% fermented chickpea flour (FCF) in wheat-based bread formulations (with 75% wheat flour), yielding promising outcomes. The inclusion of FCF significantly enhanced specific volume (2.60 vs. 2.34 cm³/g), reduced hardness (17 vs. 23 N), and improved springiness (0.88 vs. 0.86) compared to the control wheat-based bread formulated with unfermented CF.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CICER ARIETINUM
dc.subject
LEGUMES
dc.subject
PHYTATE
dc.subject
SOLID-STATE FERMENTATION
dc.subject
TEXTURAL PROPERTIES
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Chickpea flour fermentation with kefir improves bread properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-01-14T14:17:40Z
dc.journal.volume
38
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Parmigiani, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vidal Brambilla, Manuel M.. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: López, Débora Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química y Física. Área Fisicoquímica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Gastronomy and Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S1878450X2400177X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijgfs.2024.101044
Archivos asociados