Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.date.available
2025-01-14T15:02:55Z
dc.identifier.citation
Olmedo, Sofia Irene; (2025): Dinámica Biocultural de las Prácticas Alimentarias en una Economía de Transición al Mercado: Un estudio de caso de la comunidad Pilagá en Formosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/252513
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/252513
dc.description.abstract
Objective: This study examined the nutritional characteristics and sociocultural factors influencing food consumption in the Pilagá community of Formosa, Argentina Methods: The cross-sectional, mixed-methods study was conducted in 2023 with Pilagá households representing 59 family clusters, encompassing all family units in the community. We employed three 24-hour dietary recalls to assess food intake, while qualitative data were gathered through semi-structured interviews, free-listing, and participant observation. Results: Dietary habits in the Pilagá community were notably limited in variety and nutritional content, with 71% of participants reporting they ate just two meals a day. Purchased white bread, water, and infusions were consumed daily. Despite the high proportion of processed foods, the diet shows some foraged wild food. Food holds multifaceted roles beyond its biological function, with traditional foods valued not only for nourishment but also for their perceived health benefits and cultural significance. Conclusion: This Pilagá community is experiencing a dietary transition toward westernized foods, driven by biosociocultural factors that mirror broader shifts in local food systems and consumption patterns.
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.title
Dinámica Biocultural de las Prácticas Alimentarias en una Economía de Transición al Mercado: Un estudio de caso de la comunidad Pilagá en Formosa
dc.type
dataset
dc.date.updated
2025-01-13T11:00:51Z
dc.description.fil
Fil: Olmedo, Sofia Irene. Universidad Nacional de Formosa. Facultad de Humanidades. Instituto de Investigaciones Sobre Lenguaje, Sociedad y Territorio.; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
dc.rights.license
Datos sujetos al derecho de propiedad intelectual
dc.datacite.PublicationYear
2025
dc.datacite.Creator
Olmedo, Sofia Irene
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de Formosa. Facultad de Humanidades. Instituto de Investigaciones Sobre Lenguaje, Sociedad y Territorio.
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste
dc.datacite.affiliation
Centro de Salud Ayo la Bomba
dc.datacite.affiliation
University of Yale
dc.datacite.publisher
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
dc.datacite.subject
Nutrición, Dietética
dc.datacite.subject
Ciencias de la Salud
dc.datacite.subject
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.datacite.subject
Otras Ciencias Sociales
dc.datacite.subject
Otras Ciencias Sociales
dc.datacite.subject
CIENCIAS SOCIALES
dc.datacite.ContributorType
Other
dc.datacite.ContributorType
RelatedPerson
dc.datacite.ContributorName
Palavecino, Cecilia
dc.datacite.ContributorName
Valeggia, Claudia Rita
dc.datacite.date
01/04/2022-30/07/2023
dc.datacite.DateType
Recolectado
dc.datacite.language
eng
dc.datacite.version
1.0
dc.datacite.description
Datos de recordatorio de 24hs
dc.datacite.DescriptionType
Otro
dc.subject.keyword
NUTRITIONAL TRANSITION
dc.subject.keyword
FORAGED FOOD
dc.subject.keyword
PROCESSED FOOD
dc.subject.keyword
INDIGENOUS PEOPLE
dc.datacite.resourceTypeGeneral
dataset
dc.conicet.datoinvestigacionid
22702
dc.datacite.geolocation
Ayo La Bomba: -24.687791, -60.585819; -24.692938 , -60.586541; -24.690512, -60.581922;
dc.datacite.formatedDate
2022-2023
Archivos del conjunto de datos
Archivo
Notas de uso
Tamaño
Codigos-_alimentacion-Pilaga.docx
Más
22.80Kb
SA_PILAGA.xlsx
Más
65.23Kb