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dc.contributor.author
Stenglein, Sebastian Alberto  
dc.contributor.author
Dinolfo, María Inés  
dc.contributor.author
Bongiorno, Fabricio  
dc.contributor.author
Moreno, Maria Virginia  
dc.date.available
2017-09-25T19:26:33Z  
dc.date.issued
2012-05  
dc.identifier.citation
Stenglein, Sebastian Alberto; Dinolfo, María Inés; Bongiorno, Fabricio; Moreno, Maria Virginia; Eesponse of wheat (triticum spp.) and barley (hordeo vulgare) to Fusarium poae; Colegio de Postgraduados; Agrociencia; 46; 3; 5-2012; 299-306  
dc.identifier.issn
1405-3195  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/25063  
dc.description.abstract
Fusarium head blight is an important disease attacking wheat (Triticum spp.), barley (Hordeum vulgare) and other grains worldwide. Among the Fusarium species causing this disease, Fusarium poae is less often implicated, but is a fungus of increasingly recognized importance and it is associated with human and animal toxicoses. The aim of this study was to examine the responses of wheat and barley varieties to inoculation by different F. poae isolates, in order to observe contamination by this fungus in the grains. The analyses were performed during 2008, 2009, and 2010 under natural conditions at the Facultad de Agronomía de Azul-UNCPBA, province of Buenos Aires, Argentina. Statistical analyses were carried out and the identities of re-isolated isolates were tested by a primer-specific PCR reaction and by comparing DNAISSR amplifications. Differences among varieties in fungal symptoms were significant (p£0.05) only in 2008. Although the number of re-isolated isolates in wheat was greater than the number of samples with observable symptoms, no significant correlations were found. However, there were correlations in barley and the linear regression analyses allow suggesting that for each grain with visual symptoms, two barley grains could contain the fungus. Thus it can be concluded that the real number of grains contaminated with F. poae is significantly higher than the number with observable disease symptoms, and therefore the real extent of contamination with F. poae is currently underestimated and should be considered for food risk analysis in the near future.  
dc.description.abstract
La fusariosis de la espiga es una enfermedad importante que ataca al trigo (Triticum spp.), la cebada (Hordeum vulgare) y otros granos en el mundo. Entre las especies de Fusarium que causan esta enfermedad, Fusarium poae es una de las menos frecuentes, pero es un hongo cuya importancia es cada vez más reconocida y se le asocia con la toxicosis en humanos y animales. El objetivo de este estudio fue examinar las respuestas de las variedades de trigo y cebada a la inoculación de diferentes aislamientos de F. poae, a fin de observar la contaminación producida por este hongo en los granos. Los aná- lisis se realizaron durante 2008, 2009 y 2010 en condiciones naturales, en la Facultad de Agronomía de Azul-UNCPBA, provincia de Buenos Aires, Argentina. Se hicieron análisis estadísticos, y las identidades de los aislamientos re-aislados se probaron con reacciones de iniciadores específicos PCR y por comparación de amplificaciones de ADN-ISSR. Las diferencias entre variedades en los síntomas del hongo fueron significativas (p£0.05) sólo en 2008. Aunque el número de aislamientos re-aislados en trigo fue mayor que el número de muestras con síntomas observables, las correlaciones no fueron significativas. Sin embargo, hubo correlaciones significativas en la cebada y los análisis de regresión lineal sugiriendo que por cada grano con síntomas visibles, dos granos de cebada podrían contener el hongo. Asi puede concluirse que el número de granos contaminados con F. poae es significativamente mayor que el de aquellos con síntomas observables de la enfermedad y, por tanto, el alcance real de la contaminación con F. poae es subestimado y se debiera considerar para el análisis de riesgos alimentarios en un futuro próximo  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Colegio de Postgraduados  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Disease Symptoms  
dc.subject
Fusarium Poae  
dc.subject
Grain Contamination  
dc.title
Eesponse of wheat (triticum spp.) and barley (hordeo vulgare) to Fusarium poae  
dc.title
Respuesta del Trigo (triticum spp.) y la Cebada (hordeo vulgare) a Fusarium poae  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-06-21T19:59:31Z  
dc.journal.volume
46  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
299-306  
dc.journal.pais
México  
dc.journal.ciudad
Estado de México  
dc.description.fil
Fil: Stenglein, Sebastian Alberto. Facultad de Agronomía de Azul; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dinolfo, María Inés. Facultad de Agronomía de Azul; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bongiorno, Fabricio. Facultad de Agronomía de Azul; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moreno, Maria Virginia. Facultad de Agronomía de Azul; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Agrociencia  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.colpos.mx/agrocien/Bimestral/2012/abr-may/abr-may-12.html