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dc.contributor.author Stenglein, Sebastian Alberto
dc.contributor.author Dinolfo, María Inés
dc.contributor.author Bongiorno, Fabricio
dc.contributor.author Moreno, Maria Virginia
dc.date.available 2017-09-25T19:26:33Z
dc.date.issued 2012-05
dc.identifier.citation Stenglein, Sebastian Alberto; Dinolfo, María Inés; Bongiorno, Fabricio; Moreno, Maria Virginia; Eesponse of wheat (triticum spp.) and barley (hordeo vulgare) to Fusarium poae; Colegio de Postgraduados; Agrociencia; 46; 3; 5-2012; 299-306
dc.identifier.issn 1405-3195
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11336/25063
dc.description.abstract Fusarium head blight is an important disease attacking wheat (Triticum spp.), barley (Hordeum vulgare) and other grains worldwide. Among the Fusarium species causing this disease, Fusarium poae is less often implicated, but is a fungus of increasingly recognized importance and it is associated with human and animal toxicoses. The aim of this study was to examine the responses of wheat and barley varieties to inoculation by different F. poae isolates, in order to observe contamination by this fungus in the grains. The analyses were performed during 2008, 2009, and 2010 under natural conditions at the Facultad de Agronomía de Azul-UNCPBA, province of Buenos Aires, Argentina. Statistical analyses were carried out and the identities of re-isolated isolates were tested by a primer-specific PCR reaction and by comparing DNAISSR amplifications. Differences among varieties in fungal symptoms were significant (p£0.05) only in 2008. Although the number of re-isolated isolates in wheat was greater than the number of samples with observable symptoms, no significant correlations were found. However, there were correlations in barley and the linear regression analyses allow suggesting that for each grain with visual symptoms, two barley grains could contain the fungus. Thus it can be concluded that the real number of grains contaminated with F. poae is significantly higher than the number with observable disease symptoms, and therefore the real extent of contamination with F. poae is currently underestimated and should be considered for food risk analysis in the near future.
dc.description.abstract La fusariosis de la espiga es una enfermedad importante que ataca al trigo (Triticum spp.), la cebada (Hordeum vulgare) y otros granos en el mundo. Entre las especies de Fusarium que causan esta enfermedad, Fusarium poae es una de las menos frecuentes, pero es un hongo cuya importancia es cada vez más reconocida y se le asocia con la toxicosis en humanos y animales. El objetivo de este estudio fue examinar las respuestas de las variedades de trigo y cebada a la inoculación de diferentes aislamientos de F. poae, a fin de observar la contaminación producida por este hongo en los granos. Los aná- lisis se realizaron durante 2008, 2009 y 2010 en condiciones naturales, en la Facultad de Agronomía de Azul-UNCPBA, provincia de Buenos Aires, Argentina. Se hicieron análisis estadísticos, y las identidades de los aislamientos re-aislados se probaron con reacciones de iniciadores específicos PCR y por comparación de amplificaciones de ADN-ISSR. Las diferencias entre variedades en los síntomas del hongo fueron significativas (p£0.05) sólo en 2008. Aunque el número de aislamientos re-aislados en trigo fue mayor que el número de muestras con síntomas observables, las correlaciones no fueron significativas. Sin embargo, hubo correlaciones significativas en la cebada y los análisis de regresión lineal sugiriendo que por cada grano con síntomas visibles, dos granos de cebada podrían contener el hongo. Asi puede concluirse que el número de granos contaminados con F. poae es significativamente mayor que el de aquellos con síntomas observables de la enfermedad y, por tanto, el alcance real de la contaminación con F. poae es subestimado y se debiera considerar para el análisis de riesgos alimentarios en un futuro próximo
dc.format application/pdf
dc.language.iso eng
dc.publisher Colegio de Postgraduados
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject disease symptoms
dc.subject Fusarium poae
dc.subject grain contamination
dc.title Eesponse of wheat (triticum spp.) and barley (hordeo vulgare) to Fusarium poae
dc.title Respuesta del Trigo (triticum spp.) y la Cebada (hordeo vulgare) a Fusarium poae
dc.type info:eu-repo/semantics/article
dc.type info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated 2017-06-21T19:59:31Z
dc.journal.volume 46
dc.journal.number 3
dc.journal.pagination 299-306
dc.journal.pais México
dc.journal.ciudad Estado de México
dc.description.fil Fil: Stenglein, Sebastian Alberto. Facultad de Agronomía de Azul; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil Fil: Dinolfo, María Inés. Facultad de Agronomía de Azul; Argentina
dc.description.fil Fil: Bongiorno, Fabricio. Facultad de Agronomía de Azul; Argentina
dc.description.fil Fil: Moreno, Maria Virginia. Facultad de Agronomía de Azul; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title Agrociencia
dc.relation.alternativeid info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.colpos.mx/agrocien/Bimestral/2012/abr-may/abr-may-12.html


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