Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Gallucci, Mauro Nicolas  
dc.contributor.author
Oliva, Maria de Las Mercedes  
dc.contributor.author
Casero, Carina Noelia  
dc.contributor.author
Dambolena, José Sebastián  
dc.contributor.author
Luna, Agustin  
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto  
dc.contributor.author
Demo, Mirta Susana  
dc.date.available
2017-09-19T16:09:34Z  
dc.date.issued
2009-09  
dc.identifier.citation
Gallucci, Mauro Nicolas; Oliva, Maria de Las Mercedes; Casero, Carina Noelia; Dambolena, José Sebastián; Luna, Agustin; et al.; Antimicrobial combined action of terpenes against the food-borne microorganisms Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus; Wiley; Flavour And Fragrance Journal; 24; 6; 9-2009; 348-358  
dc.identifier.issn
0882-5734  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/24585  
dc.description.abstract
The aims of this work were to study the antimicrobial activity of nine monoterpenes and the synergistic or antagonistic associations between them, and to relate water solubility, H-bonding and pKa values with antimicrobial activity. The minimum inhibitory concentrations (MICs) and minimum bactericidal concentration (MBCs) were determined. The MIC of carvacrol against S. aureus was 3.2 g/l and of thymol was 7.5 g/l. E. coli was resistant. Carvacrol and thymol were bactericidal. The associations geraniol/menthol against S. aureus and B. cereus and thymol/menthol against B. cereus were totally synergistic. Eugenol/geraniol displayed partial synergism against B. cereus. The other groups did not show any synergistic effect. Eugenol had the lowest pKa, followed by thymol and carvacrol. Eugenol had the highest total area and polar area and intermolecular and intramolecular hydrogen-bonding capacity, while carvacrol and thymol only had intermolecular hydrogenbonding capacity. The terpenes alone and in combination were effective against microorganisms. Phenolic compounds were the most active terpenes. Associations between terpenes were related to the chemical structure. Studies on the antimicrobial activity of associations of terpenes will advance the search for new alternatives for food preservation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Essential Oils  
dc.subject
Terpenes  
dc.subject
Antibacterial Activity  
dc.subject
Synergism  
dc.subject
Antagonism  
dc.subject
Hydrogen- Bonding Capacity  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Antimicrobial combined action of terpenes against the food-borne microorganisms Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-09-18T14:19:24Z  
dc.journal.volume
24  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
348-358  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Hoboken  
dc.description.fil
Fil: Gallucci, Mauro Nicolas. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oliva, Maria de Las Mercedes. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Casero, Carina Noelia. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dambolena, José Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Luna, Agustin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Demo, Mirta Susana. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina  
dc.journal.title
Flavour And Fragrance Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/ffj.1948  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ffj.1948/abstract