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dc.contributor.author
Monroy, Yuliana  
dc.contributor.author
Hamet, Maria Fernanda  
dc.contributor.author
Rivero, Sandra G. M.  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.date.available
2024-05-15T09:36:58Z  
dc.date.issued
2023-08  
dc.identifier.citation
Monroy, Yuliana; Hamet, Maria Fernanda; Rivero, Sandra G. M.; Garcia, Maria Alejandra; Tailor-made starch-based adhesives chemically modified with NaOH:urea and their applications on a cellulosic substrate; Elsevier B.V.; International Journal of Biological Macromolecules; 247; 8-2023; 1-14  
dc.identifier.issn
0141-8130  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/235371  
dc.description.abstract
Adhesives formulated with native starches have high viscosity, low solids content, poor bond strength and stability due to the starch retrogradation. To overcome this problem, a strategy is the starch treatment with NaOH solution combined with urea, capable of intercalating in the polymeric chains of starch. The aims of this work were to develop adhesives based on chemically modified cassava starch with different NaOH:urea ratios and to study in depth the effect induced by the addition of different concentrations of alkali and urea in the adhesive capacity of formulations that determine their subsequent application in paper-based packaging. Firmness and consistency of the adhesive increased for the 1:1 ratio while it decreased for the NaOH:urea 2:1 ratio, suggesting that the hydrolysis of polymer chains occurred. Additionally, adhesives prepared with 15 % starch maintaining NaOH:urea ratios of 0.5:1: and 1:1 exhibited the highest stress values. ATR-FTIR studies supported the results obtained. It was possible to obtain formulations with different adhesive properties with applications in paper-based packaging. From the analysis of the studied parameters, the combination of 15 % w/w cassava starch with a ratio of NaOH:urea 1:1 allows obtaining adhesives with adequate consistency and adhesive capacity which remain stable during the adhesive storage.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier B.V.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ADHESIVE-KRAFT PAPER INTERACTION AND BOND STRENGTH  
dc.subject
ALKALINE MODIFICATION  
dc.subject
CASSAVA STARCH-BASED ADHESIVES  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Tailor-made starch-based adhesives chemically modified with NaOH:urea and their applications on a cellulosic substrate  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-05-07T13:38:12Z  
dc.identifier.eissn
1879-0003  
dc.journal.volume
247  
dc.journal.pagination
1-14  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Monroy, Yuliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hamet, Maria Fernanda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional Arturo Jauretche; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivero, Sandra G. M.. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0141813023023176  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.125423