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dc.contributor.author
Cotabarren, Ivana María
dc.contributor.author
de Salvo, María Itatí
dc.contributor.author
Palla, Camila Andrea
dc.date.available
2024-04-24T10:19:28Z
dc.date.issued
2023-11-29
dc.identifier.citation
Cotabarren, Ivana María; de Salvo, María Itatí; Palla, Camila Andrea; Structuring Food Products Using 3D Printing: Strategies, Applications, and Potential; Springer; Current Food Science and Technology Reports; 29-11-2023; 109-121
dc.identifier.issn
2662-8473
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/233922
dc.description.abstract
Purpose of Review. It is the aim of this work to present different 3D printing structuring strategies used for customized food development, focusing on current high-interest trends such as encapsulation of bioactives, reduction of sugar, salt and fat, and production of meat analogues. Furthermore, we provide a critical discussion on future challenges and opportunities in this field. Recent Findings. While the most commonly used 3D printing technology in food production is layer-by-layer extrusion, it is also possible to create diverse structures by adjusting ink composition and process parameters, using co-axial nozzle assisted or dual extrusion, and employing different post-processing techniques.Summary. This review explores advanced strategies for food structuring via extrusion 3D printing that allow for customized food matrices, including texture, flavor, ingredient distribution, and encapsulation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
FOOD 3D PRINTING
dc.subject
FOOD CUSTOMIZATION
dc.subject
STRUCTURED PRODUCT
dc.subject
MEAT ANALOGUE
dc.subject
BIOACTIVE
dc.subject
SUGAR-REDUCED
dc.subject.classification
Otras Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Structuring Food Products Using 3D Printing: Strategies, Applications, and Potential
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-04-23T13:36:53Z
dc.journal.pagination
109-121
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Cotabarren, Ivana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Salvo, María Itatí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palla, Camila Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Current Food Science and Technology Reports
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s43555-023-00006-4
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s43555-023-00006-4
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