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dc.contributor.author
Cotabarren, Ivana María  
dc.contributor.author
de Salvo, María Itatí  
dc.contributor.author
Palla, Camila Andrea  
dc.date.available
2024-04-24T10:19:28Z  
dc.date.issued
2023-11-29  
dc.identifier.citation
Cotabarren, Ivana María; de Salvo, María Itatí; Palla, Camila Andrea; Structuring Food Products Using 3D Printing: Strategies, Applications, and Potential; Springer; Current Food Science and Technology Reports; 29-11-2023; 109-121  
dc.identifier.issn
2662-8473  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/233922  
dc.description.abstract
Purpose of Review. It is the aim of this work to present different 3D printing structuring strategies used for customized food development, focusing on current high-interest trends such as encapsulation of bioactives, reduction of sugar, salt and fat, and production of meat analogues. Furthermore, we provide a critical discussion on future challenges and opportunities in this field. Recent Findings. While the most commonly used 3D printing technology in food production is layer-by-layer extrusion, it is also possible to create diverse structures by adjusting ink composition and process parameters, using co-axial nozzle assisted or dual extrusion, and employing different post-processing techniques.Summary. This review explores advanced strategies for food structuring via extrusion 3D printing that allow for customized food matrices, including texture, flavor, ingredient distribution, and encapsulation.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FOOD 3D PRINTING  
dc.subject
FOOD CUSTOMIZATION  
dc.subject
STRUCTURED PRODUCT  
dc.subject
MEAT ANALOGUE  
dc.subject
BIOACTIVE  
dc.subject
SUGAR-REDUCED  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Structuring Food Products Using 3D Printing: Strategies, Applications, and Potential  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-04-23T13:36:53Z  
dc.journal.pagination
109-121  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Cotabarren, Ivana María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Salvo, María Itatí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Palla, Camila Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Current Food Science and Technology Reports  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s43555-023-00006-4  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s43555-023-00006-4