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dc.contributor.author
Bosio, Bárbara
dc.contributor.author
Camiscia, Paola
dc.contributor.author
Fuciños, Pablo
dc.contributor.author
Pastrana, Lorenzo
dc.contributor.author
Picó, Guillermo Alfredo
dc.contributor.author
Woitovich Valetti, Nadia
dc.date.available
2024-04-23T10:46:06Z
dc.date.issued
2023-03
dc.identifier.citation
Bosio, Bárbara; Camiscia, Paola; Fuciños, Pablo; Pastrana, Lorenzo; Picó, Guillermo Alfredo; et al.; Adsorption properties and physical characterization of carrageenan/alginate macro and microspheres blended with flexible chain polymers; Elsevier; Food and Bioproducts Processing; 138; 3-2023; 116-125
dc.identifier.issn
0960-3085
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/233820
dc.description.abstract
This work addresses the production and characterization of alginate-carrageenan matrixes, cross-linked with epichlorohydrin in the presence of different flexible chain polymers: polyvinyl alcohol and polyvinyl pyrrolidine. These matrixes were obtained by ionotropic gelation in two different sizes: macro and microspheres. The different systems were characterized by optical microscopy, SEM and TGA. The obtained matrixes showed differences in their water content, shape and roughness due to the addition of flexible chain polymers into their composition. These matrixes were used for the adsorption of lysozyme. The adsorption process was found to follow a first order kinetics model and was not influenced by the type of polymer attached. In addition, the Langmuir model was the most suitable isotherm model for our data. The addition of polyvinyl alcohol and polyvinyl pyrrolidone decreases the adsorption capacity of the original matrixes, in both macro and micro scale. Finally, it was shown that when decreasing the size of the spheres, their adsorption capacity increases up to 5 times.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ADSORPTION
dc.subject
ALGINATE
dc.subject
CARRAGEENAN
dc.subject
LISOZYME
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Adsorption properties and physical characterization of carrageenan/alginate macro and microspheres blended with flexible chain polymers
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-04-22T11:45:03Z
dc.journal.volume
138
dc.journal.pagination
116-125
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Bosio, Bárbara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Camiscia, Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fuciños, Pablo. International Iberian Nanotechnology Laboratory; Portugal
dc.description.fil
Fil: Pastrana, Lorenzo. International Iberian Nanotechnology Laboratory; Portugal
dc.description.fil
Fil: Picó, Guillermo Alfredo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Woitovich Valetti, Nadia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2023.01.006
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308523000068
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