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dc.contributor.author
Bosio, Bárbara  
dc.contributor.author
Camiscia, Paola  
dc.contributor.author
Fuciños, Pablo  
dc.contributor.author
Pastrana, Lorenzo  
dc.contributor.author
Picó, Guillermo Alfredo  
dc.contributor.author
Woitovich Valetti, Nadia  
dc.date.available
2024-04-23T10:46:06Z  
dc.date.issued
2023-03  
dc.identifier.citation
Bosio, Bárbara; Camiscia, Paola; Fuciños, Pablo; Pastrana, Lorenzo; Picó, Guillermo Alfredo; et al.; Adsorption properties and physical characterization of carrageenan/alginate macro and microspheres blended with flexible chain polymers; Elsevier; Food and Bioproducts Processing; 138; 3-2023; 116-125  
dc.identifier.issn
0960-3085  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/233820  
dc.description.abstract
This work addresses the production and characterization of alginate-carrageenan matrixes, cross-linked with epichlorohydrin in the presence of different flexible chain polymers: polyvinyl alcohol and polyvinyl pyrrolidine. These matrixes were obtained by ionotropic gelation in two different sizes: macro and microspheres. The different systems were characterized by optical microscopy, SEM and TGA. The obtained matrixes showed differences in their water content, shape and roughness due to the addition of flexible chain polymers into their composition. These matrixes were used for the adsorption of lysozyme. The adsorption process was found to follow a first order kinetics model and was not influenced by the type of polymer attached. In addition, the Langmuir model was the most suitable isotherm model for our data. The addition of polyvinyl alcohol and polyvinyl pyrrolidone decreases the adsorption capacity of the original matrixes, in both macro and micro scale. Finally, it was shown that when decreasing the size of the spheres, their adsorption capacity increases up to 5 times.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ADSORPTION  
dc.subject
ALGINATE  
dc.subject
CARRAGEENAN  
dc.subject
LISOZYME  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Adsorption properties and physical characterization of carrageenan/alginate macro and microspheres blended with flexible chain polymers  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-04-22T11:45:03Z  
dc.journal.volume
138  
dc.journal.pagination
116-125  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Bosio, Bárbara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camiscia, Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fuciños, Pablo. International Iberian Nanotechnology Laboratory; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Pastrana, Lorenzo. International Iberian Nanotechnology Laboratory; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Picó, Guillermo Alfredo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Woitovich Valetti, Nadia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2023.01.006  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960308523000068