Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Guerra, Laureana  
dc.contributor.author
Ureta, María Micaela  
dc.contributor.author
Romanini, Diana  
dc.contributor.author
Woitovich Valetti, Nadia  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.contributor.author
Clementz, Adriana Laura  
dc.date.available
2024-04-08T11:59:57Z  
dc.date.issued
2023-08  
dc.identifier.citation
Guerra, Laureana; Ureta, María Micaela; Romanini, Diana; Woitovich Valetti, Nadia; Gomez Zavaglia, Andrea; et al.; Enzymatic synthesis of fructooligosaccharides: From carrot discards to prebiotic juice; Elsevier Science; Food Research International; 170; 8-2023; 1-9  
dc.identifier.issn
0963-9969  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/232274  
dc.description.abstract
A great volume of carrots is discarded daily worldwide because they do not meet the required shape and size standards. However, they have the same nutritional characteristics as those commercialized, and can be used in different food products. Carrot juice is an excellent matrix for the development of functional foods with prebiotic compounds, such as fructooligosaccharides (FOS). In this work, the production of FOS in situ in carrot juice was evaluated using a fructosyltransferase from Aspergillus niger, produced by solid-state fermentation on carrot bagasse. The enzyme was partially purified 12.5-fold with a total yield of 93 %, and specific activity of 59 U/mg of protein by Sephadex G-105 molecular exclusion chromatography. It was identified by nano LC-MS/MS as a β-fructofuranosidase with a 63.6 kDa MW and it allowed obtaining a FOS yield of 31.6 % in carrot juice. The result was a prebiotic juice with a final concentration of 32.4 mg/mL of FOS. Using the commercial enzyme Viscozyme L a higher yield of FOS (39.8 %) was obtained in carrot juice, corresponding to a total amount of FOS of 54.6 mg/mL. This circular economy scheme allowed the obtention of a functional juice, that may contribute to improve health of consumers.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
β-FRUCTOFURANOSIDASE  
dc.subject
NATURAL JUICE  
dc.subject
FRUCTOSYLTRANSFERASE  
dc.subject
CARROT JUICE  
dc.subject
A. NIGER  
dc.subject
IN SITU ENZYMATIC SYNTHESIS  
dc.subject
CARROT DISCARDS  
dc.subject
FRUCTOOLIGOSACCHARIDES  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Enzymatic synthesis of fructooligosaccharides: From carrot discards to prebiotic juice  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-04-04T13:17:45Z  
dc.identifier.eissn
1873-7145  
dc.journal.volume
170  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Guerra, Laureana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Woitovich Valetti, Nadia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Clementz, Adriana Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.journal.title
Food Research International  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0963996923005367  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.112991