Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Guerra, Laureana

dc.contributor.author
Ureta, María Micaela

dc.contributor.author
Romanini, Diana

dc.contributor.author
Woitovich Valetti, Nadia

dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea

dc.contributor.author
Clementz, Adriana Laura

dc.date.available
2024-04-08T11:59:57Z
dc.date.issued
2023-08
dc.identifier.citation
Guerra, Laureana; Ureta, María Micaela; Romanini, Diana; Woitovich Valetti, Nadia; Gomez Zavaglia, Andrea; et al.; Enzymatic synthesis of fructooligosaccharides: From carrot discards to prebiotic juice; Elsevier Science; Food Research International; 170; 8-2023; 1-9
dc.identifier.issn
0963-9969
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/232274
dc.description.abstract
A great volume of carrots is discarded daily worldwide because they do not meet the required shape and size standards. However, they have the same nutritional characteristics as those commercialized, and can be used in different food products. Carrot juice is an excellent matrix for the development of functional foods with prebiotic compounds, such as fructooligosaccharides (FOS). In this work, the production of FOS in situ in carrot juice was evaluated using a fructosyltransferase from Aspergillus niger, produced by solid-state fermentation on carrot bagasse. The enzyme was partially purified 12.5-fold with a total yield of 93 %, and specific activity of 59 U/mg of protein by Sephadex G-105 molecular exclusion chromatography. It was identified by nano LC-MS/MS as a β-fructofuranosidase with a 63.6 kDa MW and it allowed obtaining a FOS yield of 31.6 % in carrot juice. The result was a prebiotic juice with a final concentration of 32.4 mg/mL of FOS. Using the commercial enzyme Viscozyme L a higher yield of FOS (39.8 %) was obtained in carrot juice, corresponding to a total amount of FOS of 54.6 mg/mL. This circular economy scheme allowed the obtention of a functional juice, that may contribute to improve health of consumers.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
β-FRUCTOFURANOSIDASE
dc.subject
NATURAL JUICE
dc.subject
FRUCTOSYLTRANSFERASE
dc.subject
CARROT JUICE
dc.subject
A. NIGER
dc.subject
IN SITU ENZYMATIC SYNTHESIS
dc.subject
CARROT DISCARDS
dc.subject
FRUCTOOLIGOSACCHARIDES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Enzymatic synthesis of fructooligosaccharides: From carrot discards to prebiotic juice
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-04-04T13:17:45Z
dc.identifier.eissn
1873-7145
dc.journal.volume
170
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Guerra, Laureana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Woitovich Valetti, Nadia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Clementz, Adriana Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.journal.title
Food Research International

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0963996923005367
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.112991
Archivos asociados