Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Rolandelli, Guido  
dc.contributor.author
Favre, Leonardo Cristian  
dc.contributor.author
Aguirre Calvo, Tatiana Rocio  
dc.contributor.author
Farroni, Abel Eduardo  
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar  
dc.contributor.author
Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel  
dc.date.available
2024-02-28T12:20:32Z  
dc.date.issued
2023-11  
dc.identifier.citation
Rolandelli, Guido; Favre, Leonardo Cristian; Aguirre Calvo, Tatiana Rocio; Farroni, Abel Eduardo; Buera, Maria del Pilar; et al.; An optimized purple corn cob extract as an ingredient for the development of maize-based extrudates with novel characteristics; Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd; Journal of Cereal Science; 114; 11-2023; 1-8  
dc.identifier.issn
0733-5210  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228743  
dc.description.abstract
Purple corn cobs (PCC) are normally discarded although containing valuable components of potential application in the development of foods and ingredients. Optimum extraction conditions for PCC bioactive compounds were defined considering maximum antioxidant activity (AA), anthocyanins concentration (TAC), and total phenolic content (TPC). The optimized PCC extract (Opt-PCC) was added to a maize-based extruded formulation, and the obtained products were compared with a control sample without extract regarding their color, TPC, AA, physical properties, water adsorption isotherms, thermal transitions, and microstructure. Besides significantly modifying the color of extrudates, the addition of Opt-PCC increased their physical stability since higher glass transition temperatures were obtained when compared to the control at similar water contents. Differences in water sorption behavior could be attributed to the hygroscopicity of the compounds present in the extract. The incorporation of Opt-PCC increased TPC and AA of the extrudates by 14 and 4 times, respectively. The results confirmed a significant increase in the functional properties and physical stability of the extrudates with the addition of Opt-PCC, encouraging its use as a natural ingredient in the development of novel foods with improved characteristics.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject
EXTRUSION  
dc.subject
NATURAL INGREDIENTS  
dc.subject
PURPLE CORN COB  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
An optimized purple corn cob extract as an ingredient for the development of maize-based extrudates with novel characteristics  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-26T15:58:19Z  
dc.journal.volume
114  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Rolandelli, Guido. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Favre, Leonardo Cristian. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aguirre Calvo, Tatiana Rocio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Farroni, Abel Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Cereal Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0733521023001820  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2023.103809