Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Hernandez Nuñez, Maury Sabrina  
dc.contributor.author
Ludueña, Leandro Nicolás  
dc.contributor.author
Flores, Silvia Karina  
dc.date.available
2024-02-26T18:19:45Z  
dc.date.issued
2023-06  
dc.identifier.citation
Hernandez Nuñez, Maury Sabrina; Ludueña, Leandro Nicolás; Flores, Silvia Karina; Citric acid, chitosan and oregano essential oil impact on physical and antimicrobial properties of cassava starch films; Elsevier; Carbohydrate Polymer Technologies and Applications; 5; 100307; 6-2023; 1-13  
dc.identifier.issn
2666-8939  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228455  
dc.description.abstract
The research deals with the development of antimicrobial edible films based on cassava starch/glycerol, added with oregano essential oil and prepared by casting. The effect of citric acid and chitosan content on the film´s physical properties was studied using a response surface methodology. It was generally found that citric acid acted as a plasticizer while chitosan reinforced the film matrix, depending on the amount involved. One film formulation was selected for its high stress at break (σb, 15±1 MPa) and low solubility in water (SW, 12.8±0.3 %). In the second step, the influence of citric acid or oregano oil presence on the properties of the biopolymer matrix was investigated. The thermal stability, chemical interactions, water vapor permeability (WVP), microstructure and antimicrobial activity of the optimized film were compared with control systems formulated with starch/glycerol/chitosan, starch/glycerol/chitosan/citric acid or starch/glycerol/chitosan/oregano oil. The citric acid addition increased σb, WVP and thermal resistance while oregano oil improved the WVP but produced irregularities in the microstructure of the starch/glycerol/chitosan matrix. Moreover, the presence of oregano oil generated a very efficient antimicrobial film against external contamination by Zygosaccharomyces bailii. This research confirms that developed films are a relevant alternative for the production of biodegradable active packaging.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ACTIVE EDIBLE FILMS  
dc.subject
ANTIMICROBIAL ACTION  
dc.subject
OPTIMIZATION  
dc.subject
PHYSICAL PROPERTIES  
dc.subject
RESPONSE SURFACE METHODOLOGY  
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Citric acid, chitosan and oregano essential oil impact on physical and antimicrobial properties of cassava starch films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-26T16:04:00Z  
dc.journal.volume
5  
dc.journal.number
100307  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Hernandez Nuñez, Maury Sabrina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ludueña, Leandro Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Flores, Silvia Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.journal.title
Carbohydrate Polymer Technologies and Applications  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666893923000282  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carpta.2023.100307