Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Hernandez Nuñez, Maury Sabrina
dc.contributor.author
Ludueña, Leandro Nicolás
dc.contributor.author
Flores, Silvia Karina
dc.date.available
2024-02-26T18:19:45Z
dc.date.issued
2023-06
dc.identifier.citation
Hernandez Nuñez, Maury Sabrina; Ludueña, Leandro Nicolás; Flores, Silvia Karina; Citric acid, chitosan and oregano essential oil impact on physical and antimicrobial properties of cassava starch films; Elsevier; Carbohydrate Polymer Technologies and Applications; 5; 100307; 6-2023; 1-13
dc.identifier.issn
2666-8939
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/228455
dc.description.abstract
The research deals with the development of antimicrobial edible films based on cassava starch/glycerol, added with oregano essential oil and prepared by casting. The effect of citric acid and chitosan content on the film´s physical properties was studied using a response surface methodology. It was generally found that citric acid acted as a plasticizer while chitosan reinforced the film matrix, depending on the amount involved. One film formulation was selected for its high stress at break (σb, 15±1 MPa) and low solubility in water (SW, 12.8±0.3 %). In the second step, the influence of citric acid or oregano oil presence on the properties of the biopolymer matrix was investigated. The thermal stability, chemical interactions, water vapor permeability (WVP), microstructure and antimicrobial activity of the optimized film were compared with control systems formulated with starch/glycerol/chitosan, starch/glycerol/chitosan/citric acid or starch/glycerol/chitosan/oregano oil. The citric acid addition increased σb, WVP and thermal resistance while oregano oil improved the WVP but produced irregularities in the microstructure of the starch/glycerol/chitosan matrix. Moreover, the presence of oregano oil generated a very efficient antimicrobial film against external contamination by Zygosaccharomyces bailii. This research confirms that developed films are a relevant alternative for the production of biodegradable active packaging.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
ACTIVE EDIBLE FILMS
dc.subject
ANTIMICROBIAL ACTION
dc.subject
OPTIMIZATION
dc.subject
PHYSICAL PROPERTIES
dc.subject
RESPONSE SURFACE METHODOLOGY
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Citric acid, chitosan and oregano essential oil impact on physical and antimicrobial properties of cassava starch films
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-02-26T16:04:00Z
dc.journal.volume
5
dc.journal.number
100307
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Hernandez Nuñez, Maury Sabrina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ludueña, Leandro Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones en Ciencia y Tecnología de Materiales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Flores, Silvia Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymer Technologies and Applications
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666893923000282
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carpta.2023.100307
Archivos asociados