Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Hoyos Merlano, Nurys Tatiana  
dc.contributor.author
Guz, Lucas Martín  
dc.contributor.author
Borroni, Maria Virginia  
dc.contributor.author
Candal, Roberto Jorge  
dc.contributor.author
Herrera, Maria Lidia  
dc.date.available
2024-02-20T17:52:38Z  
dc.date.issued
2023-02  
dc.identifier.citation
Hoyos Merlano, Nurys Tatiana; Guz, Lucas Martín; Borroni, Maria Virginia; Candal, Roberto Jorge; Herrera, Maria Lidia; Effects of the geometry of reinforcement on physical properties of sodium caseinate/TiO2 nanocomposite films for applications in food packaging; John Wiley & Sons; Biopolymers; 114; 2; 2-2023; 1-12  
dc.identifier.issn
0006-3525  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/227692  
dc.description.abstract
Plastic materials for food packaging are being replaced by biodegradable films based on biopolymers due to the adverse effects they have had on animal life and the environment. In this study, nanocomposite films containing 2.5 wt% sodium caseinate and 2 wt% glycerol were reinforced with 0.1 or 0.2 wt% nano TiO2 prepared in two forms: spheres (P25) and tubes. The effects of nanoreinforcement geometry on mechanical, tensile, barrier, thermogravimetric, and optical properties, and distribution of nanoparticles were described. The interactions among film components were analyzed by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR). Addition of nanotubes significantly increased E' (341 wt%) and E" (395 wt%) moduli, the Young modulus E (660 wt%), the residual mass at 500°C (38 wt%), and color change (6.78) compared to control film. The compositional mapping studies showed that P25 nanoparticles were homogeneously distributed between the surfaces of the film while nanotubes were found on the bottom surface. The changes in position of the FTIR spectra signals as compared to pure protein signals indicated strong matrix/reinforcement interactions. In addition, the changes in intensity in 1100, 1033, and 1638 cm−1 FTIR signals suggested formation of a protein/Tween 20 ester. The geometry of reinforcement was highly relevant regarding physical properties, showing nanotubes as being very successful for enhancing tensile properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
PHYSICAL PROPERTIES  
dc.subject
REINFORCEMENT GEOMETRY  
dc.subject
SODIUM CASEINATE FILMS  
dc.subject
TIO2  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effects of the geometry of reinforcement on physical properties of sodium caseinate/TiO2 nanocomposite films for applications in food packaging  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-02-20T12:47:42Z  
dc.journal.volume
114  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva York  
dc.description.fil
Fil: Hoyos Merlano, Nurys Tatiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guz, Lucas Martín. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Borroni, Maria Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Candal, Roberto Jorge. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Herrera, Maria Lidia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina  
dc.journal.title
Biopolymers  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bip.23531  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/bip.23531