Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Optimization of Extraction of Pectin from Valencia “Midknight” Orange Peels with Citric Acid Solution

Bogdanoff, Nicolás MauricioIcon ; Iribarren, Oscar AlbertoIcon ; Stechina, Damian Eliseo; Mascheroni, Rodolfo HoracioIcon ; Caicedo Chacon, Wilson Daniel
Fecha de publicación: 06/2023
Editorial: Wiley VCH Verlag
Revista: Starch/starke
ISSN: 0038-9056
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

The extraction of pectin from Valencia “Midknight” orange peels with a citric acid solution is experimentally studied, and these data are used to model and then optimize the process. The experimental data reported are the pectinesterase activity as a function of blanching time, the moisture of orange peel as a function of drying time, and the amount of pectin extracted as a function of extraction time at different ratios of citric acid solution to orange peel. These data permit finding the equilibrium and kinetics parameters of the extraction model, such as the diffusivity of pectin through the peel D = 3.0375 × 10−11 m2 s−1. Then, the model is used to optimize the extraction variables: the optimal extent of extraction is located on an upper bound imposed on the extraction time, which must not exceed 1 h due to product quality considerations and the optimal ratio of solution to solids is R = 15.
Palabras clave: EXTRACTION , ORANGE PEELS , PECTIN , WASTE VALORIZATION
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 930.1Kb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/223501
URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.202300026
DOI: http://dx.doi.org/10.1002/star.202300026
Colecciones
Articulos(CCT - NORDESTE)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - NORDESTE
Articulos(CIDCA)
Articulos de CENTRO DE INV EN CRIOTECNOLOGIA DE ALIMENTOS (I)
Articulos(INGAR)
Articulos de INST.DE DESARROLLO Y DISEÑO (I)
Citación
Bogdanoff, Nicolás Mauricio; Iribarren, Oscar Alberto; Stechina, Damian Eliseo; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Caicedo Chacon, Wilson Daniel; Optimization of Extraction of Pectin from Valencia “Midknight” Orange Peels with Citric Acid Solution; Wiley VCH Verlag; Starch/starke; 75; 9-10; 6-2023; 1-12
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES