Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Marchetti, Marion Daniela
dc.contributor.author
Perez Cenci, Marianina
dc.contributor.author
Ameztoy, Irene Mabel
dc.contributor.author
Gómez, Paula Luisina
dc.contributor.author
Garcia Loredo, Analia Belen
dc.date.available
2024-01-05T10:52:55Z
dc.date.issued
2023-10
dc.identifier.citation
Marchetti, Marion Daniela; Perez Cenci, Marianina; Ameztoy, Irene Mabel; Gómez, Paula Luisina; Garcia Loredo, Analia Belen; Evaluation of the combined effects of sodium chloride, potassium sorbate, citric acid, vacuum packaging and refrigerated storage on shelf-life extension of desalted hake; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 58; 12; 10-2023; 6507-6516
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222495
dc.description.abstract
In this comprehensive investigation, we examined the impact of incorporating sodium chloride, potassium sorbate and citric acid, during the desalting stage to extend the shelf life of desalted hake (Merluccius hubbsi). Compared to the conventional desalting carried out in water, the desalting with the additive assayed significantly reduced total aerobic bacteria counts and extended the shelf life by threefold (from 5.7 to 21.7 days at 4 °C). After 42 days of storage in vacuum packaging, the desalted with additives hake samples showed low levels of volatile nitrogenous compounds and malondialdehyde (MDA) concentration (21.78 ± 0.56 mg TBVN 100 g−1 and 0.531 ± 0.015 mg MDA kg−1, respectively). Mechanical and colour parameters remained stable, and sensory characteristics (smell, appearance, texture, taste) did not change for 28 days at 4 °C. These findings demonstrate that the incorporation of additives into a meticulously designed three-stage desalting process enables the production of a ready-to-use fishery product with an extended market life under refrigeration.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ADDITIVES
dc.subject
DESALTED HAKE
dc.subject
MICROBIAL GROWTH
dc.subject
SENSORY QUALITY
dc.subject
SHELF-LIFE EXTENSION
dc.subject
TBA ANALYSIS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Evaluation of the combined effects of sodium chloride, potassium sorbate, citric acid, vacuum packaging and refrigerated storage on shelf-life extension of desalted hake
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-01-03T12:19:31Z
dc.journal.volume
58
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
6507-6516
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Marchetti, Marion Daniela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez Cenci, Marianina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ameztoy, Irene Mabel. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gómez, Paula Luisina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia Loredo, Analia Belen. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.16764
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.16764
Archivos asociados