Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Marchetti, Marion Daniela  
dc.contributor.author
Perez Cenci, Marianina  
dc.contributor.author
Ameztoy, Irene Mabel  
dc.contributor.author
Gómez, Paula Luisina  
dc.contributor.author
Garcia Loredo, Analia Belen  
dc.date.available
2024-01-05T10:52:55Z  
dc.date.issued
2023-10  
dc.identifier.citation
Marchetti, Marion Daniela; Perez Cenci, Marianina; Ameztoy, Irene Mabel; Gómez, Paula Luisina; Garcia Loredo, Analia Belen; Evaluation of the combined effects of sodium chloride, potassium sorbate, citric acid, vacuum packaging and refrigerated storage on shelf-life extension of desalted hake; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 58; 12; 10-2023; 6507-6516  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/222495  
dc.description.abstract
In this comprehensive investigation, we examined the impact of incorporating sodium chloride, potassium sorbate and citric acid, during the desalting stage to extend the shelf life of desalted hake (Merluccius hubbsi). Compared to the conventional desalting carried out in water, the desalting with the additive assayed significantly reduced total aerobic bacteria counts and extended the shelf life by threefold (from 5.7 to 21.7 days at 4 °C). After 42 days of storage in vacuum packaging, the desalted with additives hake samples showed low levels of volatile nitrogenous compounds and malondialdehyde (MDA) concentration (21.78 ± 0.56 mg TBVN 100 g−1 and 0.531 ± 0.015 mg MDA kg−1, respectively). Mechanical and colour parameters remained stable, and sensory characteristics (smell, appearance, texture, taste) did not change for 28 days at 4 °C. These findings demonstrate that the incorporation of additives into a meticulously designed three-stage desalting process enables the production of a ready-to-use fishery product with an extended market life under refrigeration.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ADDITIVES  
dc.subject
DESALTED HAKE  
dc.subject
MICROBIAL GROWTH  
dc.subject
SENSORY QUALITY  
dc.subject
SHELF-LIFE EXTENSION  
dc.subject
TBA ANALYSIS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Evaluation of the combined effects of sodium chloride, potassium sorbate, citric acid, vacuum packaging and refrigerated storage on shelf-life extension of desalted hake  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-01-03T12:19:31Z  
dc.journal.volume
58  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
6507-6516  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Marchetti, Marion Daniela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez Cenci, Marianina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ameztoy, Irene Mabel. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez, Paula Luisina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia Loredo, Analia Belen. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Preservación y Calidad de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.16764  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.16764