Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Iglesias, Nestor Gabriel  
dc.contributor.author
Navarro, Marina Edith  
dc.contributor.author
Brizuela, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
Valdés la Hens, Danay  
dc.contributor.author
Semorile, Liliana Carmen  
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth  
dc.contributor.author
Bravo Ferrada, Barbara Mercedes  
dc.date.available
2023-12-18T13:56:09Z  
dc.date.issued
2022-12  
dc.identifier.citation
Iglesias, Nestor Gabriel; Navarro, Marina Edith; Brizuela, Natalia Soledad; Valdés la Hens, Danay; Semorile, Liliana Carmen; et al.; Analysis of the Genome Architecture of Lacticaseibacillus paracasei UNQLpc 10, a Strain with Oenological Potential as a Malolactic Starter; MDPI; Fermentation; 8; 12; 12-2022; 1-14  
dc.identifier.issn
2311-5637  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/220596  
dc.description.abstract
The Lacticaseibacillus paracasei UNQLpc 10 strain was isolated from a Malbec wine produced in North Patagonia, Argentina, and identified by 16S rRNA gene sequencing. The aim of this work was to obtain the fully assembled genome of the UNQLpc 10 strain, analyze its structure, and evaluate the possible functions of the predicted genes with regard to its oenological potential as a malolactic starter. UNQLpc10 is the first whole assembled genome of an oenological strain of Lcb. paracasei reported in databases. This information is of great interest inexpanding the knowledge of diversity of oenological lactic acid bacteria and in searching for new candidate species/strains to design starter cultures. The in silico genome-wide analysis of UNQLpc 10 confirms the existence of genes encoding enzymes involved in the synthesis of several metabolites of oenological interest, and proteins related to stress responses. Furthermore, when UNQLpc 10 was incubated in synthetic wine, it exhibited a very good survival and L-malic acid consumption ability.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
CELL SURVIVAL AND MALIC ACID CONSUMPTION  
dc.subject
LACTICASEIBACILLUS PARACASEI  
dc.subject
WHOLE-GENOME SEQUENCING ANALYSIS  
dc.subject
WINE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Analysis of the Genome Architecture of Lacticaseibacillus paracasei UNQLpc 10, a Strain with Oenological Potential as a Malolactic Starter  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-12-18T12:02:24Z  
dc.journal.volume
8  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
1-14  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Iglesias, Nestor Gabriel. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Ingeniería Genética y Biología Molecular y Celular. Área de Virosis Emergentes y Zoonótica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Marina Edith. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Brizuela, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valdés la Hens, Danay. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Semorile, Liliana Carmen. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bravo Ferrada, Barbara Mercedes. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
Fermentation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2311-5637/8/12/726  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/fermentation8120726