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dc.contributor.author
Espeche, Juan Carlos
dc.contributor.author
Varas, Romina del Valle
dc.contributor.author
Maturana, Patricia del Valle
dc.contributor.author
Cutró, Andrea Carmen
dc.contributor.author
Maffia, Paulo Cesar
dc.contributor.author
Hollmann, Axel
dc.date.available
2023-12-14T15:26:05Z
dc.date.issued
2023-02
dc.identifier.citation
Espeche, Juan Carlos; Varas, Romina del Valle; Maturana, Patricia del Valle; Cutró, Andrea Carmen; Maffia, Paulo Cesar; et al.; Membrane permeability and antimicrobial peptides: Much more than just making a hole; John Wiley & Sons; Peptide Science; e24305; 2-2023; 1-14
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/220388
dc.description.abstract
Antimicrobial peptides (AMPs) are one of the elements of innate immunity that have a crucial role in fighting infections. These molecules are produced by all kinds of cells and can display a wide spectrum of action against bacterial or fungal infections. Bacterial resistance toward broad-spectrum antibiotics has become a major concern in recent years. In this context, AMPs have emerged as promising alternative therapy in response to this increasing problem because of their ability to inhibit growth and biofilm formation, even in drug-resistant microorganisms. However, despite the myriad of patents filed related to AMPs, only a small proportion of AMPs have already received certification, either by the Food and Drug Administration (FDA) or European Medicines Agency (EMA). In order to pave the way of AMPs to certification, a comprehensive knowledge of the mechanism of action of these peptides is essential. Several models have been proposed to explain it and the permeabilization of the bacterial envelope seems to play a key role in most of them. In this review, we describe the different techniques that are generally used to assess the permeabilization induced by AMPs in either in vivo or in vitro systems. Additionally, a comprehensive analysis of the cooperation during the process of binding and permeabilization is included.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIMICROBIAL PEPTIDES
dc.subject
BACTERIA
dc.subject
LIPID MEMBRANE
dc.subject
PERMEABILIZATION
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Membrane permeability and antimicrobial peptides: Much more than just making a hole
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-12-07T17:49:24Z
dc.identifier.eissn
2475-8817
dc.journal.number
e24305
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Nueva Jersey
dc.description.fil
Fil: Espeche, Juan Carlos. Universidad Nacional de Santiago del Estero; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Varas, Romina del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maturana, Patricia del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cutró, Andrea Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maffia, Paulo Cesar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Hurlingham; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hollmann, Axel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina
dc.journal.title
Peptide Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1002/pep2.24305
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/pep2.24305
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