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dc.contributor.author
Rodríguez, María A.  
dc.contributor.author
Fernandez, Leticia Andrea  
dc.contributor.author
Díaz, Marina Lucía  
dc.contributor.author
Perez, Monica  
dc.contributor.author
Corona, Miguel  
dc.contributor.author
Reynaldi, Francisco José  
dc.date.available
2023-11-17T14:52:27Z  
dc.date.issued
2023-04  
dc.identifier.citation
Rodríguez, María A.; Fernandez, Leticia Andrea; Díaz, Marina Lucía; Perez, Monica; Corona, Miguel; et al.; Microbiological and chemical characterization of water kefir: An innovative source of potential probiotics for bee nutrition; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 55; 2; 4-2023; 176-180  
dc.identifier.issn
0325-7541  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/218369  
dc.description.abstract
We evaluated the microbial composition of water kefir grains and beverage over the course of one year to determine whether the number and type of microorganisms changed over the time. Bacteria and yeast colonies with different morphologies were isolated from water kefir and their antimicrobial activity was evaluated against Paenibacillus larvae and Ascosphaera apis. A chemical characterization of kefir was also carried out. Our results confirmed that bacteria and yeasts were more numerous in kefir grains compared with those in the beverage. The counts of microorganisms declined, although an important microbial community was still present in kefir after the long storage period. Eleven strains which inhibited bee pathogens were isolated from kefir. Genotypic results demonstrated that these isolates included Lentilactobacillus hilgardii, Lentilactobacillus buchneri and Saccharomyces cerevisiae. Thus, water kefir may be an innovative source of potential probiotic strains for bee nutrition in order to control honeybee diseases.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
spa  
dc.publisher
Asociación Argentina de Microbiología  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
CHEMICAL PROPERTIES  
dc.subject
LENTILACTOBACILLUS  
dc.subject
MICROBIOLOGICAL CHARACTERIZATION  
dc.subject
SACCHAROMYCES  
dc.subject
WATER KEFIR  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Microbiological and chemical characterization of water kefir: An innovative source of potential probiotics for bee nutrition  
dc.title
Caracterización microbiológica y química del kéfir de agua: una fuente innovadora de potenciales probióticos para la nutrición de las abejas  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-11-15T15:48:16Z  
dc.identifier.eissn
1851-7617  
dc.journal.volume
55  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
176-180  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Ciudad Autónoma de Buenos Aires  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María A.. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Agronomía. Laboratorio de Estudios Apícolas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez, Leticia Andrea. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Agronomía. Laboratorio de Estudios Apícolas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Díaz, Marina Lucía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida. Universidad Nacional del Sur. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Monica. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Corona, Miguel. United States Department of Agriculture; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Reynaldi, Francisco José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Microbiología. Cátedra de Virología; Argentina  
dc.journal.title
Revista Argentina de Microbiología  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ram.2022.09.003  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36481105/