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dc.contributor.author
Rodríguez, María A.
dc.contributor.author
Fernandez, Leticia Andrea
dc.contributor.author
Díaz, Marina Lucía
dc.contributor.author
Perez, Monica
dc.contributor.author
Corona, Miguel
dc.contributor.author
Reynaldi, Francisco José
dc.date.available
2023-11-17T14:52:27Z
dc.date.issued
2023-04
dc.identifier.citation
Rodríguez, María A.; Fernandez, Leticia Andrea; Díaz, Marina Lucía; Perez, Monica; Corona, Miguel; et al.; Microbiological and chemical characterization of water kefir: An innovative source of potential probiotics for bee nutrition; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 55; 2; 4-2023; 176-180
dc.identifier.issn
0325-7541
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/218369
dc.description.abstract
We evaluated the microbial composition of water kefir grains and beverage over the course of one year to determine whether the number and type of microorganisms changed over the time. Bacteria and yeast colonies with different morphologies were isolated from water kefir and their antimicrobial activity was evaluated against Paenibacillus larvae and Ascosphaera apis. A chemical characterization of kefir was also carried out. Our results confirmed that bacteria and yeasts were more numerous in kefir grains compared with those in the beverage. The counts of microorganisms declined, although an important microbial community was still present in kefir after the long storage period. Eleven strains which inhibited bee pathogens were isolated from kefir. Genotypic results demonstrated that these isolates included Lentilactobacillus hilgardii, Lentilactobacillus buchneri and Saccharomyces cerevisiae. Thus, water kefir may be an innovative source of potential probiotic strains for bee nutrition in order to control honeybee diseases.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Asociación Argentina de Microbiología
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
CHEMICAL PROPERTIES
dc.subject
LENTILACTOBACILLUS
dc.subject
MICROBIOLOGICAL CHARACTERIZATION
dc.subject
SACCHAROMYCES
dc.subject
WATER KEFIR
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Microbiological and chemical characterization of water kefir: An innovative source of potential probiotics for bee nutrition
dc.title
Caracterización microbiológica y química del kéfir de agua: una fuente innovadora de potenciales probióticos para la nutrición de las abejas
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-11-15T15:48:16Z
dc.identifier.eissn
1851-7617
dc.journal.volume
55
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
176-180
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Ciudad Autónoma de Buenos Aires
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María A.. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Agronomía. Laboratorio de Estudios Apícolas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernandez, Leticia Andrea. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Agronomía. Laboratorio de Estudios Apícolas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Díaz, Marina Lucía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida. Universidad Nacional del Sur. Centro de Recursos Naturales Renovables de la Zona Semiárida; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Monica. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Corona, Miguel. United States Department of Agriculture; Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Reynaldi, Francisco José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Microbiología. Cátedra de Virología; Argentina
dc.journal.title
Revista Argentina de Microbiología
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ram.2022.09.003
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36481105/
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