Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Olivares la Madrid, Ana Paula  
dc.contributor.author
Villalva, Fernando Josué  
dc.contributor.author
Lotufo Haddad, Agustina Marcela  
dc.contributor.author
Alcocer, Jimena Cecilia  
dc.contributor.author
Cravero Bruneri, Andrea Paula  
dc.contributor.author
Armada de Romano, Margarita  
dc.date.available
2023-09-12T14:01:25Z  
dc.date.issued
2022-09  
dc.identifier.citation
Olivares la Madrid, Ana Paula; Villalva, Fernando Josué; Lotufo Haddad, Agustina Marcela; Alcocer, Jimena Cecilia; Cravero Bruneri, Andrea Paula; et al.; Development of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) waste powder as a potential food ingredient with functional properties; Springer; Journal of Food Science and Technology; 59; 9; 9-2022; 3502-3510  
dc.identifier.issn
0022-1155  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/211247  
dc.description.abstract
Salta province, northwestern Argentina, produces blueberries for export and discards fruits with a potential quantity of bioactive compounds. These bioactive compounds have health-promoting properties that prevent or delay the appearance of chronic diseases. This study aimed to formulate blueberry microcapsules using discarded fruit, to determine and evaluate the effect of spray-drying and lyophilization on the bioactive compounds and their physical properties. Fourteen capsule prototypes were obtained by applying a randomized full factorial design with two factors: type of drying and type of wall material. The former factor had two levels (spray-drying and lyophilization) and the latter had three levels, each with defined quantities to be used, namely maltodextrin (0%, 10%, 15%, and 30%), gum Arabic (0%, 10%, 15%, and 30%), and modified starch (0%, 10%, 15%, and 30%). Spray-drying, lyophilization, total polyphenols, anthocyanins, proanthocyanidins, antioxidant activity, and the physical properties of the microcapsules were analyzed using ANOVA, PCA, and cluster analysis. Results showed significant differences between the two processes (P < 0,05), with lyophilization being better at preserving bioactive compounds. The PCA test also showed a positive association between lyophilization and bioactive compounds, while spray-drying powders were related to negative characteristics, like moisture and water activity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS  
dc.subject
BLUEBERRY WASTE  
dc.subject
LYOPHILIZATION  
dc.subject
MICROCAPSULES  
dc.subject
PHYSICAL PROPERTIES  
dc.subject
SPRAY-DRYING  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Development of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) waste powder as a potential food ingredient with functional properties  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T20:17:27Z  
dc.journal.volume
59  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
3502-3510  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Olivares la Madrid, Ana Paula. Universidad Nacional de Salta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lotufo Haddad, Agustina Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alcocer, Jimena Cecilia. Universidad Nacional de Salta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cravero Bruneri, Andrea Paula. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Armada de Romano, Margarita. Universidad Nacional de Salta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s13197-021-05343-7  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-021-05343-7