Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Olivares la Madrid, Ana Paula
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Villalva, Fernando Josué
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Lotufo Haddad, Agustina Marcela
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Alcocer, Jimena Cecilia
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Cravero Bruneri, Andrea Paula
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.contributor.author
Armada de Romano, Margarita
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.date.available
2023-09-12T14:01:25Z
dc.date.issued
2022-09
dc.identifier.citation
Olivares la Madrid, Ana Paula; Villalva, Fernando Josué; Lotufo Haddad, Agustina Marcela; Alcocer, Jimena Cecilia; Cravero Bruneri, Andrea Paula; et al.; Development of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) waste powder as a potential food ingredient with functional properties; Springer; Journal of Food Science and Technology; 59; 9; 9-2022; 3502-3510
dc.identifier.issn
0022-1155
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/211247
dc.description.abstract
Salta province, northwestern Argentina, produces blueberries for export and discards fruits with a potential quantity of bioactive compounds. These bioactive compounds have health-promoting properties that prevent or delay the appearance of chronic diseases. This study aimed to formulate blueberry microcapsules using discarded fruit, to determine and evaluate the effect of spray-drying and lyophilization on the bioactive compounds and their physical properties. Fourteen capsule prototypes were obtained by applying a randomized full factorial design with two factors: type of drying and type of wall material. The former factor had two levels (spray-drying and lyophilization) and the latter had three levels, each with defined quantities to be used, namely maltodextrin (0%, 10%, 15%, and 30%), gum Arabic (0%, 10%, 15%, and 30%), and modified starch (0%, 10%, 15%, and 30%). Spray-drying, lyophilization, total polyphenols, anthocyanins, proanthocyanidins, antioxidant activity, and the physical properties of the microcapsules were analyzed using ANOVA, PCA, and cluster analysis. Results showed significant differences between the two processes (P < 0,05), with lyophilization being better at preserving bioactive compounds. The PCA test also showed a positive association between lyophilization and bioactive compounds, while spray-drying powders were related to negative characteristics, like moisture and water activity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS
dc.subject
BLUEBERRY WASTE
dc.subject
LYOPHILIZATION
dc.subject
MICROCAPSULES
dc.subject
PHYSICAL PROPERTIES
dc.subject
SPRAY-DRYING
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.title
Development of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) waste powder as a potential food ingredient with functional properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T20:17:27Z
dc.journal.volume
59
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
3502-3510
dc.journal.pais
Alemania
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Olivares la Madrid, Ana Paula. Universidad Nacional de Salta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lotufo Haddad, Agustina Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alcocer, Jimena Cecilia. Universidad Nacional de Salta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cravero Bruneri, Andrea Paula. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Armada de Romano, Margarita. Universidad Nacional de Salta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology
![Se ha confirmado la validez de este valor de autoridad por un usuario](/themes/CONICETDigital/images/authority_control/invisible.gif)
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s13197-021-05343-7
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-021-05343-7
Archivos asociados