Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Olivares la Madrid, Ana Paula

dc.contributor.author
Villalva, Fernando Josué

dc.contributor.author
Lotufo Haddad, Agustina Marcela

dc.contributor.author
Alcocer, Jimena Cecilia

dc.contributor.author
Cravero Bruneri, Andrea Paula

dc.contributor.author
Armada de Romano, Margarita

dc.date.available
2023-09-12T14:01:25Z
dc.date.issued
2022-09
dc.identifier.citation
Olivares la Madrid, Ana Paula; Villalva, Fernando Josué; Lotufo Haddad, Agustina Marcela; Alcocer, Jimena Cecilia; Cravero Bruneri, Andrea Paula; et al.; Development of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) waste powder as a potential food ingredient with functional properties; Springer; Journal of Food Science and Technology; 59; 9; 9-2022; 3502-3510
dc.identifier.issn
0022-1155
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/211247
dc.description.abstract
Salta province, northwestern Argentina, produces blueberries for export and discards fruits with a potential quantity of bioactive compounds. These bioactive compounds have health-promoting properties that prevent or delay the appearance of chronic diseases. This study aimed to formulate blueberry microcapsules using discarded fruit, to determine and evaluate the effect of spray-drying and lyophilization on the bioactive compounds and their physical properties. Fourteen capsule prototypes were obtained by applying a randomized full factorial design with two factors: type of drying and type of wall material. The former factor had two levels (spray-drying and lyophilization) and the latter had three levels, each with defined quantities to be used, namely maltodextrin (0%, 10%, 15%, and 30%), gum Arabic (0%, 10%, 15%, and 30%), and modified starch (0%, 10%, 15%, and 30%). Spray-drying, lyophilization, total polyphenols, anthocyanins, proanthocyanidins, antioxidant activity, and the physical properties of the microcapsules were analyzed using ANOVA, PCA, and cluster analysis. Results showed significant differences between the two processes (P < 0,05), with lyophilization being better at preserving bioactive compounds. The PCA test also showed a positive association between lyophilization and bioactive compounds, while spray-drying powders were related to negative characteristics, like moisture and water activity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS
dc.subject
BLUEBERRY WASTE
dc.subject
LYOPHILIZATION
dc.subject
MICROCAPSULES
dc.subject
PHYSICAL PROPERTIES
dc.subject
SPRAY-DRYING
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Development of blueberry (Vaccinium corymbosum L.) waste powder as a potential food ingredient with functional properties
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T20:17:27Z
dc.journal.volume
59
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
3502-3510
dc.journal.pais
Alemania

dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Olivares la Madrid, Ana Paula. Universidad Nacional de Salta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lotufo Haddad, Agustina Marcela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alcocer, Jimena Cecilia. Universidad Nacional de Salta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cravero Bruneri, Andrea Paula. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Armada de Romano, Margarita. Universidad Nacional de Salta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s13197-021-05343-7
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-021-05343-7
Archivos asociados