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dc.contributor.author
Lara, Virginia Melany
dc.contributor.author
Mendonça, Carlos M. N.
dc.contributor.author
Silva, Francisco V. S.
dc.contributor.author
Marguet, Emilio R.
dc.contributor.author
Vallejo, Marisol
dc.contributor.author
Converti, Attilio
dc.contributor.author
Varani, Alessandro M.
dc.contributor.author
Gliemmo, María Fernanda
dc.contributor.author
Campos, Carmen Adriana
dc.contributor.author
Oliveira, Ricardo P. S.
dc.date.available
2023-08-22T15:41:50Z
dc.date.issued
2022-10
dc.identifier.citation
Lara, Virginia Melany; Mendonça, Carlos M. N.; Silva, Francisco V. S.; Marguet, Emilio R.; Vallejo, Marisol; et al.; Characterization of Lactiplantibacillus plantarum Tw226 strain and its use for the production of a new membrane-bound biosurfactant; Elsevier Science; Journal of Molecular Liquids; 363; 10-2022; 1-10
dc.identifier.issn
0167-7322
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208901
dc.description.abstract
This study aimed to evaluate the viability for biotechnological uses of a new cell-bound biosurfactant produced by a lactic acid bacterium isolated from the intestinal tract of Odontesthes bonariensis. For this purpose, the bacterial strain was characterized, and the conditions for biosurfactant production were optimized. Moreover, the biosurfactant was chemically characterized, and its possible use as an emulsifying agent assessed. The bacterium was identified as Lactiplantibacillus plantarum Tw226 and qualified as safe for biotechnological uses according to the genomic and antibiotic resistance studies. The agitation did not influence the biosurfactant productivity, which reached its maximum value, using MRS medium as a nutrient source, before 48 h of incubation at a temperature of 35 °C. The glyco-lipo-peptide nature of the biosurfactant was confirmed by the analysis of its chemical composition. It showed stable surface activity in the pH range of 5–7 and a remarkable functionality as an emulsifier, especially in emulsions containing NaCl.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOSURFACTANT PRODUCTION
dc.subject
EMULSIFYING PROFILE
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA
dc.subject
LACTIPLANTIBACILLUS PLANTARUM
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Characterization of Lactiplantibacillus plantarum Tw226 strain and its use for the production of a new membrane-bound biosurfactant
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-07T22:38:25Z
dc.journal.volume
363
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Lara, Virginia Melany. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mendonça, Carlos M. N.. Universidade de Sao Paulo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Silva, Francisco V. S.. Universidade de Sao Paulo; Brasil
dc.description.fil
Fil: Marguet, Emilio R.. Universidad Nacional de la Patagonia "San Juan Bosco"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vallejo, Marisol. Universidad Nacional de la Patagonia "San Juan Bosco"; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Converti, Attilio. Università degli Studi di Genova; Italia
dc.description.fil
Fil: Varani, Alessandro M.. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho; Brasil
dc.description.fil
Fil: Gliemmo, María Fernanda. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campos, Carmen Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Oliveira, Ricardo P. S.. Universidade de Sao Paulo; Brasil
dc.journal.title
Journal of Molecular Liquids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.molliq.2022.119889
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