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dc.contributor.author
Lara, Virginia Melany  
dc.contributor.author
Mendonça, Carlos M. N.  
dc.contributor.author
Silva, Francisco V. S.  
dc.contributor.author
Marguet, Emilio R.  
dc.contributor.author
Vallejo, Marisol  
dc.contributor.author
Converti, Attilio  
dc.contributor.author
Varani, Alessandro M.  
dc.contributor.author
Gliemmo, María Fernanda  
dc.contributor.author
Campos, Carmen Adriana  
dc.contributor.author
Oliveira, Ricardo P. S.  
dc.date.available
2023-08-22T15:41:50Z  
dc.date.issued
2022-10  
dc.identifier.citation
Lara, Virginia Melany; Mendonça, Carlos M. N.; Silva, Francisco V. S.; Marguet, Emilio R.; Vallejo, Marisol; et al.; Characterization of Lactiplantibacillus plantarum Tw226 strain and its use for the production of a new membrane-bound biosurfactant; Elsevier Science; Journal of Molecular Liquids; 363; 10-2022; 1-10  
dc.identifier.issn
0167-7322  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208901  
dc.description.abstract
This study aimed to evaluate the viability for biotechnological uses of a new cell-bound biosurfactant produced by a lactic acid bacterium isolated from the intestinal tract of Odontesthes bonariensis. For this purpose, the bacterial strain was characterized, and the conditions for biosurfactant production were optimized. Moreover, the biosurfactant was chemically characterized, and its possible use as an emulsifying agent assessed. The bacterium was identified as Lactiplantibacillus plantarum Tw226 and qualified as safe for biotechnological uses according to the genomic and antibiotic resistance studies. The agitation did not influence the biosurfactant productivity, which reached its maximum value, using MRS medium as a nutrient source, before 48 h of incubation at a temperature of 35 °C. The glyco-lipo-peptide nature of the biosurfactant was confirmed by the analysis of its chemical composition. It showed stable surface activity in the pH range of 5–7 and a remarkable functionality as an emulsifier, especially in emulsions containing NaCl.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOSURFACTANT PRODUCTION  
dc.subject
EMULSIFYING PROFILE  
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA  
dc.subject
LACTIPLANTIBACILLUS PLANTARUM  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Characterization of Lactiplantibacillus plantarum Tw226 strain and its use for the production of a new membrane-bound biosurfactant  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-07T22:38:25Z  
dc.journal.volume
363  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lara, Virginia Melany. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mendonça, Carlos M. N.. Universidade de Sao Paulo; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Silva, Francisco V. S.. Universidade de Sao Paulo; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Marguet, Emilio R.. Universidad Nacional de la Patagonia "San Juan Bosco"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vallejo, Marisol. Universidad Nacional de la Patagonia "San Juan Bosco"; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Converti, Attilio. Università degli Studi di Genova; Italia  
dc.description.fil
Fil: Varani, Alessandro M.. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Gliemmo, María Fernanda. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campos, Carmen Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Oliveira, Ricardo P. S.. Universidade de Sao Paulo; Brasil  
dc.journal.title
Journal of Molecular Liquids  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.molliq.2022.119889