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dc.contributor.author
Darré, Magalí  
dc.contributor.author
Valerga, Lucia  
dc.contributor.author
Zaro, Maria Jose  
dc.contributor.author
Lemoine, María Laura  
dc.contributor.author
Concellón, Analía  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.date.available
2023-08-15T15:43:32Z  
dc.date.issued
2022-04  
dc.identifier.citation
Darré, Magalí; Valerga, Lucia; Zaro, Maria Jose; Lemoine, María Laura; Concellón, Analía; et al.; Low temperature conditioning improves American eggplant (Solanum melongena L.) storage compatibility; Taylor & Francis; Journal Of Horticultural Science & Biotechnology; 97; 6; 4-2022; 773-784  
dc.identifier.issn
1462-0316  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/208349  
dc.description.abstract
Low-temperature conditioning (LTC) has been reported to effectively control post-harvest chilling injury (CI). Conspicuously, it has not been widely adopted by the industry. This is in part related to an incomplete understanding of the factors governing the treatment's efficacy and consistency along genotypes and maturities. Herein, we evaluated the effect of fruit type (striped and purple) and harvest maturity (baby and large) on the effectiveness of LTC (10°C for 2 days) to control eggplant CI. Purple eggplants showed a strong increase in chilling susceptibility between the baby and large maturity stages. In contrast, striped fruit evidenced no major changes in chilling susceptibility along maturation. Susceptible purple large eggplants benefited far more from LTC than baby fruit. Prestorage LTC not only controlled surface scaled development but also decreased pulp softening and browning. In addition, it substantially improved phenolic antioxidants, anthocyanin, and chlorogenic acid retention during storage at 4°C. Overall, results show, for the first time, that the efficacy of LTC in eggplant is deeply affected by the fruit's genotype and maturity. Low-temperature conditioning may be a valuable tool to improve the storage compatibility of commercial eggplant batches having different chilling injury sensitivity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject
BRINJAL  
dc.subject
CHILLING INJURY  
dc.subject
QUALITY  
dc.subject
STORAGE COMPATIBILITY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Low temperature conditioning improves American eggplant (Solanum melongena L.) storage compatibility  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-06-30T13:06:44Z  
dc.journal.volume
97  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
773-784  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Darré, Magalí. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valerga, Lucia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lemoine, María Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Horticultural Science & Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14620316.2022.2064776  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/14620316.2022.2064776