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dc.contributor.author
Zalazar García, Daniela Inés Yanina  
dc.contributor.author
Román Barón, María Celia  
dc.contributor.author
Fernandez, Anabel  
dc.contributor.author
Asensio, Daniela Anabel  
dc.contributor.author
Zhang, Xin  
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula  
dc.contributor.author
Rodriguez, Rosa Ana  
dc.contributor.author
Mazza, German Delfor  
dc.date.available
2023-08-03T14:02:18Z  
dc.date.issued
2022-02  
dc.identifier.citation
Zalazar García, Daniela Inés Yanina; Román Barón, María Celia; Fernandez, Anabel; Asensio, Daniela Anabel; Zhang, Xin; et al.; Exergy, energy, and sustainability assessments applied to RSM optimization of integrated convective air-drying with pretreatments to improve the nutritional quality of pumpkin seeds; Elsevier; Sustainable Energy Technologies and Assessments; 49; 101763; 2-2022; 1-12  
dc.identifier.issn
2213-1388  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/206799  
dc.description.abstract
Pumpkin seeds are generally discarded but they are a source of protein, fibers, and other nutrients. This paper aimed to define the drying conditions for obtaining the optimal effective diffusivity (Deff) by applying the RSM (Response Surface Method) and Box–Behnken design (BBD) and random search also focused on energetic, exergetic, and environmental assessments. Pumpkin seeds were subjected to pretreatments by immersion in NaCl solutions at 0, 2, 7, and 14 % (w/w), and blanching at 373 K during 0, 2, 7, 12, and 14 min. The pretreated samples presented shorter drying times than the non-pretreated ones at all temperatures studied. The optimal conditions are 356.8 K, 12.65 % NaCl, and 0.5 min. The lipid and protein contents did not show significant variations at the optimal conditions concerning fresh pumpkin seeds; however, the crude fiber contents decreased. The energetic and exergy efficiency of the dryer were 13.4 % and 41.77 %, respectively. The Improvement Potential (IP) and Sustainability Index (SI) values are associated with the losses of exergy. The CO2 emissions during the global process were 0.165 kg/kg of fresh seeds, and their values were related to the specific energy consumption.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
CONVECTIVE AIR-DRYING  
dc.subject
DRYING MODELLING  
dc.subject
ENERGETIC, EXERGETIC, AND ENVIRONMENTAL ANALYSES  
dc.subject
PRETREATMENT  
dc.subject
PUMPKIN CUCURBITACEAE SEEDS  
dc.subject
RESPONSE SURFACE METHODOLOGY  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Exergy, energy, and sustainability assessments applied to RSM optimization of integrated convective air-drying with pretreatments to improve the nutritional quality of pumpkin seeds  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-07-06T22:17:36Z  
dc.journal.volume
49  
dc.journal.number
101763  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Zalazar García, Daniela Inés Yanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Román Barón, María Celia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez, Anabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Asensio, Daniela Anabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zhang, Xin. Beijing Academy Of Food Sciences; China  
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Rosa Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mazza, German Delfor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.journal.title
Sustainable Energy Technologies and Assessments  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213138821007773  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.seta.2021.101763