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dc.contributor.author
Zalazar García, Daniela Inés Yanina
dc.contributor.author
Román Barón, María Celia
dc.contributor.author
Fernandez, Anabel
dc.contributor.author
Asensio, Daniela Anabel
dc.contributor.author
Zhang, Xin
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula
dc.contributor.author
Rodriguez, Rosa Ana
dc.contributor.author
Mazza, German Delfor
dc.date.available
2023-08-03T14:02:18Z
dc.date.issued
2022-02
dc.identifier.citation
Zalazar García, Daniela Inés Yanina; Román Barón, María Celia; Fernandez, Anabel; Asensio, Daniela Anabel; Zhang, Xin; et al.; Exergy, energy, and sustainability assessments applied to RSM optimization of integrated convective air-drying with pretreatments to improve the nutritional quality of pumpkin seeds; Elsevier; Sustainable Energy Technologies and Assessments; 49; 101763; 2-2022; 1-12
dc.identifier.issn
2213-1388
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/206799
dc.description.abstract
Pumpkin seeds are generally discarded but they are a source of protein, fibers, and other nutrients. This paper aimed to define the drying conditions for obtaining the optimal effective diffusivity (Deff) by applying the RSM (Response Surface Method) and Box–Behnken design (BBD) and random search also focused on energetic, exergetic, and environmental assessments. Pumpkin seeds were subjected to pretreatments by immersion in NaCl solutions at 0, 2, 7, and 14 % (w/w), and blanching at 373 K during 0, 2, 7, 12, and 14 min. The pretreated samples presented shorter drying times than the non-pretreated ones at all temperatures studied. The optimal conditions are 356.8 K, 12.65 % NaCl, and 0.5 min. The lipid and protein contents did not show significant variations at the optimal conditions concerning fresh pumpkin seeds; however, the crude fiber contents decreased. The energetic and exergy efficiency of the dryer were 13.4 % and 41.77 %, respectively. The Improvement Potential (IP) and Sustainability Index (SI) values are associated with the losses of exergy. The CO2 emissions during the global process were 0.165 kg/kg of fresh seeds, and their values were related to the specific energy consumption.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
CONVECTIVE AIR-DRYING
dc.subject
DRYING MODELLING
dc.subject
ENERGETIC, EXERGETIC, AND ENVIRONMENTAL ANALYSES
dc.subject
PRETREATMENT
dc.subject
PUMPKIN CUCURBITACEAE SEEDS
dc.subject
RESPONSE SURFACE METHODOLOGY
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Exergy, energy, and sustainability assessments applied to RSM optimization of integrated convective air-drying with pretreatments to improve the nutritional quality of pumpkin seeds
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-07-06T22:17:36Z
dc.journal.volume
49
dc.journal.number
101763
dc.journal.pagination
1-12
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Zalazar García, Daniela Inés Yanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Román Barón, María Celia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernandez, Anabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Asensio, Daniela Anabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zhang, Xin. Beijing Academy Of Food Sciences; China
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina. Universidad Nacional de San Juan. Facultad de Ingeniería. Instituto de Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Rosa Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mazza, German Delfor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.journal.title
Sustainable Energy Technologies and Assessments
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213138821007773
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.seta.2021.101763
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