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dc.contributor.author
Ferro Orozco, Ana Micaela
dc.contributor.author
Contreras, Edgardo Martin
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.date.available
2017-07-14T18:06:39Z
dc.date.issued
2010-04-19
dc.identifier.citation
Ferro Orozco, Ana Micaela; Contreras, Edgardo Martin; Zaritzky, Noemi Elisabet; Cr(Vi) reduction capacity of activated sludge as affected by nitrogen and carbon sources, microbial acclimation and cell multiplication; Elsevier Science; Journal of Hazardous Materials; 176; 1-3; 19-4-2010; 657-665
dc.identifier.issn
0304-3894
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/20633
dc.description.abstract
The objectives of the present work were: (i) to analyze the capacity of activated sludge to reduce hexavalent chromium using different carbon sources as electron donors in batch reactors, (ii) to determine the relationship between biomass growth and the amount of Cr(VI) reduced considering the effect of the nitrogen to carbon source ratio, and (iii) to determine the effect of the Cr(VI) acclimation stage on the performance of the biological chromium reduction assessing the stability of the Cr(VI) reduction capacity of the activated sludge. The highest specific Cr(VI) removal rate (qCr) was attained with cheese whey or lactose as electron donors decreasing in the following order: cheese whey ≈ lactose > glucose > citrate > acetate. Batch assays with different nitrogen to carbon source ratio demonstrated that biological Cr(VI) reduction is associated to the cell multiplication phase; as a result, maximum Cr(VI) removal rates occur when there is no substrate limitation. The biomass can be acclimated to the presence of Cr(VI) and generate new cells that maintain the ability to reduce chromate. Therefore, the activated sludge process could be applied to a continuous Cr(VI) removal process.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Activated Sludge
dc.subject
Biodetoxification
dc.subject
Biomass Acclimation
dc.subject
Electron Donors
dc.subject
Hexavalent Chromium
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Bioremediación, Diagnóstico Biotecnológico en Gestión Medioambiental
dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Cr(Vi) reduction capacity of activated sludge as affected by nitrogen and carbon sources, microbial acclimation and cell multiplication
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-05-09T19:37:47Z
dc.journal.volume
176
dc.journal.number
1-3
dc.journal.pagination
657-665
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ferro Orozco, Ana Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Contreras, Edgardo Martin. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Hazardous Materials
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304389409018809
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jhazmat.2009.11.082
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