Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Zaldarriaga Heredia, Jorgelina
dc.contributor.author
Montemerlo, Antonella Evelin
dc.contributor.author
Wagner, Marcelo
dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel
dc.contributor.other
Agriopoulou, Sofia
dc.contributor.other
Tarapoulouzi, María
dc.contributor.other
Varzakas, Theodoros
dc.date.available
2023-07-24T14:00:20Z
dc.date.issued
2022
dc.identifier.citation
Zaldarriaga Heredia, Jorgelina; Montemerlo, Antonella Evelin; Wagner, Marcelo; Azcarate, Silvana Mariela; Camiña, José Manuel; Authenticity and Chemometrics of Cereals and Grains and Their Derived Products; CRC Press - Taylor & Francis Group; 2022; 1-21
dc.identifier.isbn
9781003266167
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205012
dc.description.abstract
This chapter offers the most novel information about cereals quality analysis, including a wide spectrum of instrumental techniques (e.g., NIR, MIP-OES, ICP-OES, ICP-MS, HPLC, NMR) in conjunction with chemometric methods. The analyzed cereals include wheat, rice, maize, sorghum, quinoa, oat and barley, as well as their flour and dough products. Chemometric tools include PCA, CA, LDA, PLS-DA, SIMCA and others. According to analysis aims, geographical, genotypic, organic not organic origin, altitude effect, storage temperature, adulterations and physiological studies, among others, are reported. Owing to the extensive amount of works that involve cereals by instrumental analysis and chemometric techniques published recently, the chapter only includes those that can be considered most representative or relevant regarding the found results and the feasibility to be applied, showing the state of the art about cereal analysis by chemometrics.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
CRC Press - Taylor & Francis Group
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Chemometrics
dc.subject
Authenticity
dc.subject
Cereals
dc.subject
Grains
dc.subject.classification
Química Analítica
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Authenticity and Chemometrics of Cereals and Grains and Their Derived Products
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2023-07-06T22:31:05Z
dc.journal.pagination
1-21
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.description.fil
Fil: Zaldarriaga Heredia, Jorgelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Montemerlo, Antonella Evelin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wagner, Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/9781003266167-8/authenticity-chemometrics-cereals-grains-derived-products-jorgelina-zaldarriaga-heredia-antonella-evelyn-montemerlo-marcelo-wagner-silvana-mariela-azcarate-jos%C3%A9-manuel-cami%C3%B1a
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1201/9781003266167
dc.conicet.paginas
362
dc.source.titulo
Chemometrics and Authenticity of Foods of Plant Origin
dc.conicet.nroedicion
1
Archivos asociados