Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Zaldarriaga Heredia, Jorgelina  
dc.contributor.author
Montemerlo, Antonella Evelin  
dc.contributor.author
Wagner, Marcelo  
dc.contributor.author
Azcarate, Silvana Mariela  
dc.contributor.author
Camiña, José Manuel  
dc.contributor.other
Agriopoulou, Sofia  
dc.contributor.other
Tarapoulouzi, María  
dc.contributor.other
Varzakas, Theodoros  
dc.date.available
2023-07-24T14:00:20Z  
dc.date.issued
2022  
dc.identifier.citation
Zaldarriaga Heredia, Jorgelina; Montemerlo, Antonella Evelin; Wagner, Marcelo; Azcarate, Silvana Mariela; Camiña, José Manuel; Authenticity and Chemometrics of Cereals and Grains and Their Derived Products; CRC Press - Taylor & Francis Group; 2022; 1-21  
dc.identifier.isbn
9781003266167  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205012  
dc.description.abstract
This chapter offers the most novel information about cereals quality analysis, including a wide spectrum of instrumental techniques (e.g., NIR, MIP-OES, ICP-OES, ICP-MS, HPLC, NMR) in conjunction with chemometric methods. The analyzed cereals include wheat, rice, maize, sorghum, quinoa, oat and barley, as well as their flour and dough products. Chemometric tools include PCA, CA, LDA, PLS-DA, SIMCA and others. According to analysis aims, geographical, genotypic, organic not organic origin, altitude effect, storage temperature, adulterations and physiological studies, among others, are reported. Owing to the extensive amount of works that involve cereals by instrumental analysis and chemometric techniques published recently, the chapter only includes those that can be considered most representative or relevant regarding the found results and the feasibility to be applied, showing the state of the art about cereal analysis by chemometrics.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
CRC Press - Taylor & Francis Group  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Chemometrics  
dc.subject
Authenticity  
dc.subject
Cereals  
dc.subject
Grains  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Authenticity and Chemometrics of Cereals and Grains and Their Derived Products  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2023-07-06T22:31:05Z  
dc.journal.pagination
1-21  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Zaldarriaga Heredia, Jorgelina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montemerlo, Antonella Evelin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Química de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Química de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wagner, Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Azcarate, Silvana Mariela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camiña, José Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa. Universidad Nacional de La Pampa. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/9781003266167-8/authenticity-chemometrics-cereals-grains-derived-products-jorgelina-zaldarriaga-heredia-antonella-evelyn-montemerlo-marcelo-wagner-silvana-mariela-azcarate-jos%C3%A9-manuel-cami%C3%B1a  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1201/9781003266167  
dc.conicet.paginas
362  
dc.source.titulo
Chemometrics and Authenticity of Foods of Plant Origin  
dc.conicet.nroedicion
1