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dc.contributor.author
Mammana, Sabrina Belén  
dc.contributor.author
Jofré, María Florencia  
dc.contributor.author
Elia Dazat, Ricardo Ariel  
dc.contributor.author
Canizo, Brenda Vanina  
dc.contributor.author
Gomez, Federico Jose Vicente  
dc.contributor.author
Silva, María Fernanda  
dc.date.available
2023-05-22T14:31:41Z  
dc.date.issued
2023-06  
dc.identifier.citation
Mammana, Sabrina Belén; Jofré, María Florencia; Elia Dazat, Ricardo Ariel; Canizo, Brenda Vanina; Gomez, Federico Jose Vicente; et al.; Extraction of ibuprofen from baby lettuces by natural deep eutectic systems; Academic Press Inc Elsevier Science; Journal of Food Composition and Analysis; 119; 6-2023; 1-8  
dc.identifier.issn
0889-1575  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/198359  
dc.description.abstract
Vegetable crops can adsorb hazardous pollutants from water and soils. The occurrence of pharmaceuticals in the environment is considered a problematic matter with unknown long-term effects. Thus, the objective of this work was to develop, for the first time, a rapid, sensitive, and ecological methodology based on Natural Deep Eutectic Systems (NADES) to extract ibuprofen in baby lettuce samples. The proposed strategy involves a sustainable sample preparation step, leading to an efficient and selective analytical methodology suitable for high-throughput analysis (<3 samples min). NADES were designed and physicochemically characterized. The effect of experimental variables on extraction selectivity and efficiency: NADES composition, sample/solvent ratio, and extraction time and temperature were studied and optimized, resulting in 0.1 g of dry sample, 1 mL of choline chloride:glycerol 1:5, and 10 min of extraction at 80 °C. The limits of detection and quantification were 2.74 and 8.31 ng g−1 (dry weight), respectively; with a linear range of 8.31–4000 ng g−1 dw. The recovery % and RSD % were 98.1–99.6% and < 2.97%, respectively. The methodology and the sample preparation show excellent green performance using the greenness calculator, obtaining scores of 0.68 and 0.83. Finally, the ibuprofen uptake study revealed that baby lettuces adsorb ibuprofen at high concentration levels.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Inc Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BABY VEGETABLES  
dc.subject
CHOLINE CHLORIDE  
dc.subject
GREEN CHEMISTRY  
dc.subject
HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY  
dc.subject
IBUPROFEN UPTAKE  
dc.subject
NATURAL DEEP EUTECTIC SYSTEMS  
dc.subject
SUSTAINABLE SAMPLE PREPARATION  
dc.subject.classification
Química Analítica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Extraction of ibuprofen from baby lettuces by natural deep eutectic systems  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-05-17T15:30:25Z  
dc.journal.volume
119  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Mammana, Sabrina Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jofré, María Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Elia Dazat, Ricardo Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Canizo, Brenda Vanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez, Federico Jose Vicente. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Silva, María Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Composition and Analysis  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0889157523000996  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105225