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dc.contributor.author
Pena, Liliana Beatriz

dc.contributor.author
Matayoshi, Carolina Lucila

dc.contributor.author
Mendez, Andrea Analia Elena

dc.contributor.author
Aran, Martin

dc.contributor.author
Moratto, Camila Julieta

dc.contributor.author
Vázquez Ramos, Jorge M.
dc.contributor.author
Gallego, Susana Mabel

dc.date.available
2023-01-10T10:49:30Z
dc.date.issued
2020-10
dc.identifier.citation
Pena, Liliana Beatriz; Matayoshi, Carolina Lucila; Mendez, Andrea Analia Elena; Aran, Martin; Moratto, Camila Julieta; et al.; Metabolic rearrangements in imbibed maize (Zea mays L) embryos in the presence of oxidative stressors; Elsevier France-Editions Scientifiques Medicales Elsevier; Plant Physiology and Biochemistry; 155; 10-2020; 560-569
dc.identifier.issn
0981-9428
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/184036
dc.description.abstract
Cadmium (Cd) is a metal known to generate oxidative stress in plants and may be particularly harmful during germination. Herein, the growth and metabolic rearrangements of maize embryo axes subjected during the imbibition stage to Cd ions and other two well-known oxidative stressors, methyl viologen (MV) and hydrogen peroxide (H2O2), were assessed for 48 h. Similar decreases in embryo's length were detected for all stressed axes up to 48 h of imbibition. By this time, treated embryos revealed greater accumulation of reactive oxygen species (ROS) and increased levels of carbonylated and ubiquitinated proteins. The proteolytic activities were intensely enhanced in the treated axes, particularly at 48 h of imbibition, and several antioxidant enzymes were induced in most cases. NMR spectroscopy followed by principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA) showed that a large proportion of polar metabolites, mainly amino acids and organic acids, were decreased under stress conditions, while carbohydrates were increased at 48 h of imbibition, with significant increases in glucose and raffinose for treated embryos relatively to controls. We demonstrated that maize embryo axes were capable of shifting their metabolism to improve their antioxidant defense system, at the expense of their growth. Under these adverse conditions, proteolysis seems to play a key role by providing free amino acids needed for the de novo synthesis of defense-related proteins.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier France-Editions Scientifiques Medicales Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CADMIUM
dc.subject
METABOLITES
dc.subject
NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE
dc.subject
OXIDATIVE STRESS
dc.subject
REDOX BALANCE
dc.subject
ZEA MAYS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas

dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas

dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS

dc.title
Metabolic rearrangements in imbibed maize (Zea mays L) embryos in the presence of oxidative stressors
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-06T21:03:34Z
dc.journal.volume
155
dc.journal.pagination
560-569
dc.journal.pais
Francia

dc.journal.ciudad
Paris
dc.description.fil
Fil: Pena, Liliana Beatriz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica. Cátedra de Química Biológica Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Matayoshi, Carolina Lucila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mendez, Andrea Analia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica. Cátedra de Química Biológica Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aran, Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moratto, Camila Julieta. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica. Cátedra de Química Biológica Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vázquez Ramos, Jorge M.. Universidad Nacional Autónoma de México; México
dc.description.fil
Fil: Gallego, Susana Mabel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Biológica. Cátedra de Química Biológica Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas "Prof. Alejandro C. Paladini". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Química y Físico-Química Biológicas; Argentina
dc.journal.title
Plant Physiology and Biochemistry

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://doi.org/10.1016/j.plaphy.2020.08.029
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