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dc.contributor.author
Alcocer, Jimena Cecilia  
dc.contributor.author
Paz, Noelia Fernanda  
dc.contributor.author
Garay, Pablo Agustín  
dc.contributor.author
Villalva, Fernando Josué  
dc.contributor.author
Curti, Carolina Antonela  
dc.contributor.author
Della Fontana, Franco Darío  
dc.contributor.author
Rivas, Marisa Ayelen  
dc.contributor.author
Olivares la Madrid, Ana Paula  
dc.contributor.author
Ramón, Adriana Noemí  
dc.date.available
2022-11-02T04:31:18Z  
dc.date.issued
2022-01-02  
dc.identifier.citation
Alcocer, Jimena Cecilia; Paz, Noelia Fernanda; Garay, Pablo Agustín; Villalva, Fernando Josué; Curti, Carolina Antonela; et al.; Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum; Revista española de nutrición humana y dietética; Revista española de nutrición humana y dietetica; 26; 2-1-2022; 1-23  
dc.identifier.issn
2173-1292  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/175890  
dc.description.abstract
This study aimed to add value to Arabic Gum (AG) and the blueberry discarded harvest fromNorthwest of Argentina, developing functional dietary beverages with AG at three concentrations of 0; 5;10 and 15 g/100 mL, and to assess the sensory acceptability, physicochemical characteristics andantioxidant properties. Material and methods: Blueberries (BB) at 30 g/100 mL and steviol glycosides (0.03 g/100 mL) were used. Results: The beverage with 10 g/100 mL of AG had the best scores for sensory acceptability and waspreferred by consumers. It has a pH of 3.88, soluble solid content of 14.97 °Brix, density of 1.05 g/cm 3 anda colour which showed a tendency from red to blue. The Total Caloric Value (per 100 mL of beverage) was53.4 Kcal, 13.53 g of carbohydrates, 8.80 g of total dietary fibre, and a sodium content of 12.26 mg. Thetotal polyphenol content was 214.23 mg GAE /100 g.Conclusions: The serving size of functional beverage covers 70% of the daily dietary fibre recommendation.Keywords: Beverages; Fruit and Vegetable Juices; Artificially Sweetened Beverages; Functional Food;Blueberry Plants; Gum Arabic; Dietary Fiber.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Revista española de nutrición humana y dietética  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Blueberry  
dc.subject
Gum Arabic  
dc.subject
Dietary Fiber  
dc.subject
Functional food  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Functional blueberry beverages with the addition of Arabic Gum  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-09-21T23:31:02Z  
dc.journal.volume
26  
dc.journal.pagination
1-23  
dc.journal.pais
España  
dc.journal.ciudad
Pamplona  
dc.description.fil
Fil: Alcocer, Jimena Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paz, Noelia Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garay, Pablo Agustín. Universidad Nacional de Salta; Argentina  
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Fil: Villalva, Fernando Josué. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina  
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Fil: Curti, Carolina Antonela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
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Fil: Della Fontana, Franco Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina  
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Fil: Rivas, Marisa Ayelen. Universidad Nacional de Salta; Argentina  
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Fil: Olivares la Madrid, Ana Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina. Universidad Nacional de Salta; Argentina  
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Fil: Ramón, Adriana Noemí. Universidad Nacional de Salta; Argentina  
dc.journal.title
Revista española de nutrición humana y dietetica  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/1253  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.14306/renhyd.26.s1.1253