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dc.contributor.author
Ruscasso, Maria Florencia

dc.contributor.author
Cavello, Ivana Alejandra

dc.contributor.author
Butler, Matias

dc.contributor.author
Lopez Loveira, Elsa Gabriela

dc.contributor.author
Curutchet, Gustavo Andres

dc.contributor.author
Cavalitto, Sebastian Fernando

dc.date.available
2022-10-20T15:48:38Z
dc.date.issued
2021-09
dc.identifier.citation
Ruscasso, Maria Florencia; Cavello, Ivana Alejandra; Butler, Matias; Lopez Loveira, Elsa Gabriela; Curutchet, Gustavo Andres; et al.; Biodegradation and detoxification of reactive orange 16 by Candida sake 41E; Elsevier; Bioresource Technology Reports; 15; 9-2021; 1-36
dc.identifier.issn
2589-014X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/174190
dc.description.abstract
This investigation was aimed at studying reactive orange 16- (RO-16) dye biodegradation by the Antarctic yeast Candida sake 41E. Dye decolorization reached 94.3% (an initial 100 mg.l−1) within 48 h in a stirred-tank bioreactor at a specific decolorization rate of 0.09 mg.RO-16.g−1.h−1. The presence of reactive dye in the medium did not affect yeast growth. A specific growth rate (μ) of 0.09 h−1 and biomass yield (Yx/s) of 0.23 CmolX.CmolS−1 were obtained. Reversed-phase ultrahigh-performance-liquid-chromatography–mass-spectrometry analysis was performed to investigate the by-products generated during the biodegradation. Five yeast-catalyzed reaction products of RO-16 were identified and a biodegradation pathway for this azo dye thus proposed. In addition, the toxicity of the dye and by-products generated was assessed with Lactuca sativa L. seeds, confirming the phytotoxicity of RO-16 and its decrease after 48 h of treatment with C. sake 41E.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTARCTIC YEAST
dc.subject
AZO DYES
dc.subject
BIOLOGICAL TREATMENT
dc.subject
DEGRADATION PATHWAY
dc.subject.classification
Biotecnología Medioambiental

dc.subject.classification
Biotecnología del Medio Ambiente

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Biodegradation and detoxification of reactive orange 16 by Candida sake 41E
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-20T11:07:14Z
dc.journal.volume
15
dc.journal.pagination
1-36
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.description.fil
Fil: Ruscasso, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavello, Ivana Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Butler, Matias. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez Loveira, Elsa Gabriela. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental.( 3ia), Argentina; Argentina
dc.description.fil
Fil: Curutchet, Gustavo Andres. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Ciencia y Tecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cavalitto, Sebastian Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.journal.title
Bioresource Technology Reports
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2589014X21001043
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.biteb.2021.100726
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