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dc.contributor.author
Soteras, Edgar Mario
dc.contributor.author
Rodriguez, Anabel
dc.contributor.author
Gamboa Santos, Juliana
dc.contributor.author
Campañone, Laura Analia
dc.date.available
2022-09-29T02:11:25Z
dc.date.issued
2021-10
dc.identifier.citation
Soteras, Edgar Mario; Rodriguez, Anabel; Gamboa Santos, Juliana; Campañone, Laura Analia; Review characterization of edible films formulated with sodium alginate and low-methoxyl pectin in osmotic dehydration applications; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 56; 10; 10-2021; 4995-5006
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/170838
dc.description.abstract
The aim of this work was to evaluate the behavior of two edible films (sodium alginate and low methoxyl pectin) under different osmotic conditions (solutions: sucrose, glucose syrup, and maltodextrin; concentrations: 40 °Brix and 60 °Brix; temperature 40 °C; and processing times: 0.5, 1 and 2 h). From the experimental water loss and solid uptake kinetics, effective diffusion coefficients and the dehydration performance ratio were obtained. The microstructural characteristics of the osmodehydrated films were also analyzed using pear as a food matrix. The results showed that films osmodehydrated with maltodextrin and glucose syrup solutions presented higher the dehydration performance ratio values than those osmodehydrated with sucrose. A reduction of the thicknesses of edible coatings was observed. The best formulation was sodium alginate 2 % and calcium lactate 5 % according to microstructural analysis and structural integrity for at least up 16 h of osmotic dehydration.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
EFFECTIVE DIFFUSION COEFFICIENTS
dc.subject
MICROSTRUCTURAL CHARACTERISTICS
dc.subject
SOLID GAIN
dc.subject
WATER LOSS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Review characterization of edible films formulated with sodium alginate and low-methoxyl pectin in osmotic dehydration applications
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-09-21T14:24:48Z
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
4995-5006
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Soteras, Edgar Mario. Universidad Nacional de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Anabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gamboa Santos, Juliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campañone, Laura Analia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.15309
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijfs.15309
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