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dc.contributor.author
Cutró, Andrea Carmen

dc.contributor.author
Castelli, Maria Victoria

dc.contributor.author
López, Silvia Noelí

dc.contributor.author
Rosales, Manuel A.
dc.contributor.author
Hollmann, Axel

dc.contributor.author
Rodríguez, Sergio Antonio

dc.date.available
2022-06-10T13:57:12Z
dc.date.issued
2019-10
dc.identifier.citation
Cutró, Andrea Carmen; Castelli, Maria Victoria; López, Silvia Noelí; Rosales, Manuel A.; Hollmann, Axel; et al.; Chemical composition of Schinus areira essential oil and antimicrobial action against Staphylococcus aureus; Taylor & Francis Ltd; Natural Product Research; 35; 17; 10-2019; 2931-2936
dc.identifier.issn
1478-6419
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/159468
dc.description.abstract
The antimicrobial activities of plant extracts have formed the basis of many alternative medicines. In this context, the genus Schinus L. (Anacardiaceae), exhibits many traditional uses in medicine. However, a few studies on the antimicrobial properties of Schinus areira essential oils were conducted. The essential oil from S. areira leaves from Santiago del Estero was obtained by hydrodistillation and twenty-eight compounds were identified using CG-MS-EI spectrometry. The sesquiterpenoid alcohol 1-epi-cadinol was the major compound, followed by δ-cadinene, alloaromadendrene, β-pinene, β-caryophyllene, and γ-cadinene. The essential oil obtained exhibited antimicrobial activity against Staphylococcus aureus, showing a bacteriostatic activity at 64 µg/mL and bacteriolytic activity at 256 µg/mL; in contrast, non antibacterial effect was observed in Escherichia coli in the assayed conditions. The antibacterial activity was accompanied by significant changes in Zeta potential on the S. aureus surface. The data obtained suggest that the essential oil of S.areira leaves presents potential use in pharmaceutical industries.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
1-EPI-CADINOL
dc.subject
AGUARIBAY
dc.subject
ANTIBACTERIAL ACTIVITY
dc.subject
ESSENTIAL OIL
dc.subject
STAPHYLOCOCCUS AUREUS
dc.subject
ZETA POTENTIAL
dc.subject.classification
Química Orgánica

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Chemical composition of Schinus areira essential oil and antimicrobial action against Staphylococcus aureus
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-06-09T13:35:30Z
dc.journal.volume
35
dc.journal.number
17
dc.journal.pagination
2931-2936
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Cutró, Andrea Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castelli, Maria Victoria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: López, Silvia Noelí. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Orgánica. Área Farmacognosia; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rosales, Manuel A.. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hollmann, Axel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, Sergio Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Santiago del Estero. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigaciones y Transferencia de Santiago del Estero; Argentina
dc.journal.title
Natural Product Research

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786419.2019.1675065
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2019.1675065
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