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dc.contributor.author
Golowczyc, Marina Alejandra  
dc.contributor.author
Gugliada, Maria J.  
dc.contributor.author
Hollmann, Axel  
dc.contributor.author
Delfederico, Lucrecia  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.contributor.author
Semorile, Liliana Carmen  
dc.contributor.author
de Antoni, Graciela Liliana  
dc.date.available
2022-05-30T13:35:21Z  
dc.date.issued
2008-05  
dc.identifier.citation
Golowczyc, Marina Alejandra; Gugliada, Maria J.; Hollmann, Axel; Delfederico, Lucrecia; Garrote, Graciela Liliana; et al.; Characterization of homofermentative lactobacilli isolated from kefir grains: potential use as probiotic; Cambridge University Press; Journal of Dairy Research; 75; 5-2008; 211-217  
dc.identifier.issn
0022-0299  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/158468  
dc.description.abstract
Considering that several health promoting properties are associated with kefir consumption anda reliable probiotic product requires a complete identification of the bacterial species, thepresent work evaluates several proved markers of probiotic potential of eleven isolates ofhomofermentative lactobacilli isolated from kefir grains and molecular identification andgenotypic diversity. Using restriction analysis of amplified ribosomal DNA (ARDRA) andanalysis of the 16S–23S rRNA internal spacer region we confirmed that all homofermentativelactobacilli belong to the species Lactobacillus plantarum. RAPD-PCR analysis allowed thediscrimination of lactobacilli in five clusters. All isolates exhibited high resistance to bile salt.High survival after one hour of exposure to pH 2.5 was observed in Lb. plantarum CIDCA8313, 83210, 8327 and 8338. All isolates were hydrophilic and non autoaggregative. IsolateCIDCA 8337 showed the highest percentage of adhesion among strains. All tested lactobacillihad strong inhibitory power against Salmonella typhimurium and Escherichia coli. Seven out ofeleven isolates showed inhibition against Sal. enterica and five isolates were effective againstSal. gallinarum. Only CIDCA 8323 and CIDCA 8327 were able to inhibit Sal. sonnei. We didnot find any correlation between the five clusters based on RAPD-PCR and the probioticproperties, suggesting that these isolates have unique characteristics.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cambridge University Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Kefir  
dc.subject
Lactobacillus plantarum  
dc.subject
Probiotic properties  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Characterization of homofermentative lactobacilli isolated from kefir grains: potential use as probiotic  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-05-12T07:57:03Z  
dc.identifier.eissn
1469-7629  
dc.journal.volume
75  
dc.journal.pagination
211-217  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Golowczyc, Marina Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gugliada, Maria J.. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Hollmann, Axel. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Delfederico, Lucrecia. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Semorile, Liliana Carmen. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: de Antoni, Graciela Liliana. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Dairy Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1017/S0022029908003117  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/2fa4o4bq