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dc.contributor.author
Lombardi, Banira
dc.contributor.author
Alvarado, Patricia Inés
dc.contributor.author
Ricci, Patricia
dc.contributor.author
Guzmán, Sergio Alejandro
dc.contributor.author
Gonda, Horacio Leandro
dc.contributor.author
Juliarena, María Paula
dc.date.available
2022-05-16T11:36:33Z
dc.date.issued
2021-09
dc.identifier.citation
Lombardi, Banira; Alvarado, Patricia Inés; Ricci, Patricia; Guzmán, Sergio Alejandro; Gonda, Horacio Leandro; et al.; Methane and nitrous oxide emissions from dung patches deposited by grazing cattle supplemented with maize grain; Elsevier Science; Animal Feed Science and Technology; 279; 9-2021; 1-8
dc.identifier.issn
0377-8401
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/157574
dc.description.abstract
Feeding management represents an opportunity to improve cattle performance in grazing-based production systems and to mitigate emissions of greenhouse gases (GHG) from livestock production. However, it is unclear how diet affects GHG emissions from dung patches left by grazing cattle. In this study, we evaluated the impact of supplementing the diet of grazing beef steers with maize grain on methane (CH 4 ) and nitrous oxide (N 2 O) emissions from dung patches, and esti mated the corresponding emission factors (EF). Gas fluxes from dung and soil were monitored over 125 days, using the static chamber technique. Dung from supplemented grazing steers produced significantly lower CH 4 and higher N 2 O emissions (1.7 g CH 4 -C/m 2 and 0.4 g N 2 O-N/ m 2 ) than dung from non-supplemented steers (4.0 g CH 4 -C/m 2 and 0.1 g N 2 O-N/m 2 ). Total GHG emissions from dung showed a tendency to be lower with maize grain supplementation (47.8 and 63.5 ± 5.9 g CO 2eq /head/d for supplemented and non-supplemented steers, respectively). The EF values (0.8 g CH 4 /kg volatile solids (VS) and 0.09 % N 2 O) were lower than the default values established by IPCC (2006), but comparable to those established by IPCC (2019). Thus, the IPCC (2019) EF values should be used for GHG inventories in the study region (Argentina) until more region-specific values are obtained. Using local data, this study showed that supplementing the diet of grazing steers can reduce dung GHG emissions. Further studies are needed to assess the full implications of dietary supplementation on GHG emissions at farm level.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CATTLE GRAZING
dc.subject
DIETARY SUPPLEMENTATION
dc.subject
DUNG
dc.subject
METHANE
dc.subject
NITROUS OXIDE
dc.subject
EMISSION FACTOR
dc.subject.classification
Otras Producción Animal y Lechería
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Methane and nitrous oxide emissions from dung patches deposited by grazing cattle supplemented with maize grain
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-12-13T18:53:51Z
dc.journal.volume
279
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Lombardi, Banira. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires. - Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alvarado, Patricia Inés. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ricci, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guzmán, Sergio Alejandro. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gonda, Horacio Leandro. Swedish University of Agricultural Sciences; Suecia
dc.description.fil
Fil: Juliarena, María Paula. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires. - Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Animal Feed Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0377840121002157
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2021.115029
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