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dc.contributor.author
Lombardi, Banira  
dc.contributor.author
Alvarado, Patricia Inés  
dc.contributor.author
Ricci, Patricia  
dc.contributor.author
Guzmán, Sergio Alejandro  
dc.contributor.author
Gonda, Horacio Leandro  
dc.contributor.author
Juliarena, María Paula  
dc.date.available
2022-05-16T11:36:33Z  
dc.date.issued
2021-09  
dc.identifier.citation
Lombardi, Banira; Alvarado, Patricia Inés; Ricci, Patricia; Guzmán, Sergio Alejandro; Gonda, Horacio Leandro; et al.; Methane and nitrous oxide emissions from dung patches deposited by grazing cattle supplemented with maize grain; Elsevier Science; Animal Feed Science and Technology; 279; 9-2021; 1-8  
dc.identifier.issn
0377-8401  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/157574  
dc.description.abstract
Feeding management represents an opportunity to improve cattle performance in grazing-based production systems and to mitigate emissions of greenhouse gases (GHG) from livestock production. However, it is unclear how diet affects GHG emissions from dung patches left by grazing cattle. In this study, we evaluated the impact of supplementing the diet of grazing beef steers with maize grain on methane (CH 4 ) and nitrous oxide (N 2 O) emissions from dung patches, and esti­ mated the corresponding emission factors (EF). Gas fluxes from dung and soil were monitored over 125 days, using the static chamber technique. Dung from supplemented grazing steers produced significantly lower CH 4 and higher N 2 O emissions (1.7 g CH 4 -C/m 2 and 0.4 g N 2 O-N/ m 2 ) than dung from non-supplemented steers (4.0 g CH 4 -C/m 2 and 0.1 g N 2 O-N/m 2 ). Total GHG emissions from dung showed a tendency to be lower with maize grain supplementation (47.8 and 63.5 ± 5.9 g CO 2eq /head/d for supplemented and non-supplemented steers, respectively). The EF values (0.8 g CH 4 /kg volatile solids (VS) and 0.09 % N 2 O) were lower than the default values established by IPCC (2006), but comparable to those established by IPCC (2019). Thus, the IPCC (2019) EF values should be used for GHG inventories in the study region (Argentina) until more region-specific values are obtained. Using local data, this study showed that supplementing the diet of grazing steers can reduce dung GHG emissions. Further studies are needed to assess the full implications of dietary supplementation on GHG emissions at farm level.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CATTLE GRAZING  
dc.subject
DIETARY SUPPLEMENTATION  
dc.subject
DUNG  
dc.subject
METHANE  
dc.subject
NITROUS OXIDE  
dc.subject
EMISSION FACTOR  
dc.subject.classification
Otras Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
Producción Animal y Lechería  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Methane and nitrous oxide emissions from dung patches deposited by grazing cattle supplemented with maize grain  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-13T18:53:51Z  
dc.journal.volume
279  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Lombardi, Banira. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires. - Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alvarado, Patricia Inés. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ricci, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guzmán, Sergio Alejandro. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonda, Horacio Leandro. Swedish University of Agricultural Sciences; Suecia  
dc.description.fil
Fil: Juliarena, María Paula. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires. - Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigaciones en Física e Ingeniería del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina  
dc.journal.title
Animal Feed Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0377840121002157  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2021.115029