Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Optimization of a rice cooking method using response surface methodology with desirability function approach to minimize pesticide concentration

Medina, María BelénIcon ; Resnik, Silvia Liliana; Munitz, Martín Sebastián
Fecha de publicación: 01/08/2021
Editorial: Elsevier
Revista: Food Chemistry
ISSN: 0308-8146
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

Rice is contaminated with pesticides applied in pre and post-harvest. These contaminations could be reduced through household operations like washing and cooking. Therefore, in the present research, a pre-soaking rice cooking method was used to reduce pesticides residues. Response Surface Methodology with Central Composite Design was applied to minimize pesticides concentration by choosing the best soaking time and water:rice grain relation before cooking. A quadratic polynomial equation was obtained. Desirability function approach gave the optimal cooking conditions as 14 h soaking time and water:rice grain relation of 3. This process allowed a pesticide elimination of 100.0 %, 93.5 %, 98.4 %, 98.5 %, 99.0 %, and 95.0 %, of azoxystrobin, cyproconazole, deltamethrin, epoxiconazole, kresoxim-methyl and penconazole, respectively.
Palabras clave: RICE COOKING METHOD , PESTICIDE RESIDUES , CHROMATOGRAPHIC DETERMINATION , RESPONSE SURFACE METHODOLOGY
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 429.7Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/154448
URL: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814621003708
DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129364
Colecciones
Articulos(SEDE CENTRAL)
Articulos de SEDE CENTRAL
Citación
Medina, María Belén; Resnik, Silvia Liliana; Munitz, Martín Sebastián; Optimization of a rice cooking method using response surface methodology with desirability function approach to minimize pesticide concentration; Elsevier; Food Chemistry; 352; 129364; 1-8-2021; 1-5
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES