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dc.contributor.author
Blanco Massani, Mariana Raquel  
dc.contributor.author
Fernandez, Mariela Alejandra  
dc.contributor.author
Molina, Vanesa  
dc.contributor.author
Zelaya Soulé, María Emilia  
dc.contributor.author
Melian, Constanza Victoria  
dc.contributor.author
Vignolo, Graciela Margarita  
dc.contributor.author
Castellano, Patricia Haydee  
dc.contributor.author
Torres Sanchez, Rosa Maria  
dc.date.available
2022-03-29T20:46:37Z  
dc.date.issued
2020-06  
dc.identifier.citation
Blanco Massani, Mariana Raquel; Fernandez, Mariela Alejandra; Molina, Vanesa; Zelaya Soulé, María Emilia; Melian, Constanza Victoria; et al.; Technological properties of montmorillonite modified with lactocin 705, AL705 and nisin; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Processing and Preservation; 44; 6; 6-2020; 1-9  
dc.identifier.issn
0145-8892  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154030  
dc.description.abstract
Montmorillonite clay (Mt) was proposed in this work to provide thermal protection of bacteriocins without loss of their functionality.The Mt-bacteriocins with 0.24 CEC preserved their antimicrobial activity, and their thermal stability was up to 121 °C / 60 min, which allows them to be added to the melt for extrusion during the processing of polymer / antimicrobial films. Then, the release of bacteriocin in contact with food simulants was evaluated, and it was observed that for Mt-nisin with 0.60 CEC (Mt-NisM 0.60) up to 10 days of contact, antimicrobial activity was conserved. In addition, in contact with sunflower oil the Mt-bacteriocin samples tested retained or exerted their microbiological activity. These results are promising for food packaging applications. This is the first report on the use of Mt to support the bacteriocins produced by L. curvatus CRL705 and Lact. lactis CRL1109.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIMICROBIAL MATERIAL  
dc.subject
ARGENTINEAN MONTMORILLONITE  
dc.subject
BACTERIOCINS  
dc.subject
THERMAL PROTECTION  
dc.subject.classification
Otras Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Technological properties of montmorillonite modified with lactocin 705, AL705 and nisin  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T17:12:40Z  
dc.journal.volume
44  
dc.journal.number
6  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Blanco Massani, Mariana Raquel. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fernandez, Mariela Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Tecnología de Recursos Minerales y Cerámica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Tecnología de Recursos Minerales y Cerámica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Molina, Vanesa. Instituto Nacional de Tecnología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zelaya Soulé, María Emilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Tecnología de Recursos Minerales y Cerámica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Tecnología de Recursos Minerales y Cerámica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Melian, Constanza Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vignolo, Graciela Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castellano, Patricia Haydee. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torres Sanchez, Rosa Maria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Tecnología de Recursos Minerales y Cerámica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Tecnología de Recursos Minerales y Cerámica; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Processing and Preservation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfpp.14454  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.14454