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dc.contributor.author
Faroux, Juan Manuel  
dc.contributor.author
Borba, A.  
dc.contributor.author
Ureta, María Micaela  
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.date.available
2022-03-16T19:13:24Z  
dc.date.issued
2021-11  
dc.identifier.citation
Faroux, Juan Manuel; Borba, A.; Ureta, María Micaela; Tymczyszyn, Emma Elizabeth; Gomez Zavaglia, Andrea; A combined approach of electronic spectroscopy and quantum chemical calculations to assess model membrane oxidation pathways; Royal Society of Chemistry; New Journal of Chemistry; 45; 44; 11-2021; 20877-20886  
dc.identifier.issn
1144-0546  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/153458  
dc.description.abstract
Determining the UV absorbances at 234 nm and 280 nm enables a quick determination of the oxidation progress in lipid membranes. Nevertheless, experimental spectral results indicate a significant overlapping of bands arising from different oxidation products. The calculation of theoretical electronic spectra of the plausible oxidation products can provide strong support for spectral interpretation. The goal of this work was to set up a UV-based method to assess the peroxidation products of lecithin liposomes. UV spectra of liposomes exposed to H2O2and CuSO4were recorded and peak-fitted to determine the overlapping bands contributing to the experimental features. Time-dependent density functional theory (TD-DFT) calculations were used to optimize the molecular structures and assess the theoretical UV spectra of all possible oxidation products. Two oxidation routes were considered; one of them regarding the formation of conjugated dienes and the other related to the formation of hydroxy fatty acids. The integrated experimental and theoretical analysis of the UV spectra showed the presence of conjugated dienesMandNin the experimental spectra, occurring atλmax≅ 240 nm and fitting well in the band atλmax≅ 237 obtained after deconvolution. In turn, compoundsA,D,HandI, arising from the hydroxy fatty acid pathway, were those leading to the experimental bands atλmax≅ 225, 232 and 244 nm, respectively. The integrative computational and experimental approach conducted in this work provides a better understanding of lipid peroxidation processes.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Royal Society of Chemistry  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Peroxidation  
dc.subject
Electronic spectroscopy  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
A combined approach of electronic spectroscopy and quantum chemical calculations to assess model membrane oxidation pathways  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-03-14T16:41:41Z  
dc.journal.volume
45  
dc.journal.number
44  
dc.journal.pagination
20877-20886  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
CAMBRIDGE  
dc.description.fil
Fil: Faroux, Juan Manuel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Borba, A.. Universidad de Coimbra; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Ureta, María Micaela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
New Journal of Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2021/NJ/D1NJ03685H  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1039/D1NJ03685H