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dc.contributor.author
Baldán, Yanina Lorena  
dc.contributor.author
Riveros, MathíaS  
dc.contributor.author
Fabani, Maria Paula  
dc.contributor.author
Rodriguez, Rosa Ana  
dc.date.available
2022-03-04T12:25:33Z  
dc.date.issued
2021-08  
dc.identifier.citation
Baldán, Yanina Lorena; Riveros, MathíaS; Fabani, Maria Paula; Rodriguez, Rosa Ana; Grape pomace powder valorization: a novel ingredient to improve the nutritional quality of gluten-free muffins; Springer; Biomass Conversion and Biorefinery; 8-2021; 1-13  
dc.identifier.issn
2190-6815  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/152901  
dc.description.abstract
Grape pomace powders (GPP) were obtained and used to elaborate a gluten-free premix suitable for use in culinary recipes. The grape pomace was dried at 55 and 75 °C and then the kinetics was studied, being the Midilli model that fitted accurately to the experimental drying data. The proximal analysis of both samples was performed, showing no significant differences between the variables studied, except for the content of crude fiber, which was higher in flours obtained at 75 °C. Moreover, the techno-functional properties of GPP were studied and did not present significant variation with temperature increase except to oil holding capacity (OHC). Based on the results, GPP obtained at 75 °C was used as an ingredient in premix formulations. The incorporation of GPP (15 and 25%) improved the nutritional composition of the muffins as their content increases, highlighting protein and crude fiber content. Likewise, these had a good level of acceptability by consumers. Taking into account grape pomace is a by-product discarded by wineries, it has a potential added value and is feasible to use as an ingredient for gluten-free muffins.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ALTERNATIVE FLOUR  
dc.subject
DRYING KINETIC  
dc.subject
GRAPE POMACE  
dc.subject
MUFFINS  
dc.subject
VALORIZATION  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Grape pomace powder valorization: a novel ingredient to improve the nutritional quality of gluten-free muffins  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-02-22T16:49:44Z  
dc.identifier.eissn
2190-6823  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.description.fil
Fil: Baldán, Yanina Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Riveros, MathíaS. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fabani, Maria Paula. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Biotecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Juan; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Rosa Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química | Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Grupo Vinculado Instituto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Biomass Conversion and Biorefinery  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13399-021-01829-8