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dc.contributor.author
Andres, Silvina Cecilia

dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda

dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet

dc.date.available
2022-02-08T13:19:46Z
dc.date.issued
2004-11
dc.identifier.citation
Andres, Silvina Cecilia; Giannuzzi, Leda; Zaritzky, Noemi Elisabet; The effect of temperature on microbial growth in apple cubes packed in film and preserved by use of orange juice; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 39; 9; 11-2004; 927-933
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/151557
dc.description.abstract
Red delicious apple cubes were packed in fresh orange juice containing chemical preservatives (citric and ascorbic acid, potassium sorbate) and covered with plastic films of different gas permeabilities (polyethylene and EVA-SARAN-EVA) before storage at 4, 10 and 20°C. The concentration of potassium sorbate in the product was optimized with respect to colour and microbial growth. Yeast and mould growth was modelled by Gompertz and linear equations to derive parameters such as lag phase, maximum microbial population and specific microbial growth or rates of decline. Activation energies for the specific growth rates were estimated from Arrhenius-type equations and the time required to reach microbial counts of 106±0.2 CFU g -1 was determined in all cases. At 4°C, these values were longer than 25 days in all systems tested. The use of a low gas permeability film and an adequate potassium sorbate concentration extended storage life at higher temperatures.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CHEMICAL PRESERVATIVES
dc.subject
MODELLING MICROBIAL GROWTH
dc.subject
PACKAGING FILM
dc.subject
REFRIGERATION
dc.subject
STORAGE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
The effect of temperature on microbial growth in apple cubes packed in film and preserved by use of orange juice
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-12-03T19:57:18Z
dc.identifier.eissn
1365-2621
dc.journal.volume
39
dc.journal.number
9
dc.journal.pagination
927-933
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Andres, Silvina Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2004.00870.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2004.00870.x
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