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dc.contributor.author
Andres, Silvina Cecilia  
dc.contributor.author
Giannuzzi, Leda  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.date.available
2022-02-08T13:19:46Z  
dc.date.issued
2004-11  
dc.identifier.citation
Andres, Silvina Cecilia; Giannuzzi, Leda; Zaritzky, Noemi Elisabet; The effect of temperature on microbial growth in apple cubes packed in film and preserved by use of orange juice; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 39; 9; 11-2004; 927-933  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/151557  
dc.description.abstract
Red delicious apple cubes were packed in fresh orange juice containing chemical preservatives (citric and ascorbic acid, potassium sorbate) and covered with plastic films of different gas permeabilities (polyethylene and EVA-SARAN-EVA) before storage at 4, 10 and 20°C. The concentration of potassium sorbate in the product was optimized with respect to colour and microbial growth. Yeast and mould growth was modelled by Gompertz and linear equations to derive parameters such as lag phase, maximum microbial population and specific microbial growth or rates of decline. Activation energies for the specific growth rates were estimated from Arrhenius-type equations and the time required to reach microbial counts of 106±0.2 CFU g -1 was determined in all cases. At 4°C, these values were longer than 25 days in all systems tested. The use of a low gas permeability film and an adequate potassium sorbate concentration extended storage life at higher temperatures.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CHEMICAL PRESERVATIVES  
dc.subject
MODELLING MICROBIAL GROWTH  
dc.subject
PACKAGING FILM  
dc.subject
REFRIGERATION  
dc.subject
STORAGE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
The effect of temperature on microbial growth in apple cubes packed in film and preserved by use of orange juice  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-03T19:57:18Z  
dc.identifier.eissn
1365-2621  
dc.journal.volume
39  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
927-933  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Andres, Silvina Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Giannuzzi, Leda. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2004.00870.x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2004.00870.x