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dc.contributor.author
Sozzi, Agustina
dc.contributor.author
Zambon, Mariana Teresa
dc.contributor.author
Mazza, German Delfor
dc.contributor.author
Salvatori, Daniela Marisol
dc.date.available
2022-01-12T12:28:05Z
dc.date.issued
2021-06
dc.identifier.citation
Sozzi, Agustina; Zambon, Mariana Teresa; Mazza, German Delfor; Salvatori, Daniela Marisol; Fluidized bed drying of blackberry wastes: Drying kinetics, particle characterization and nutritional value of the obtained granular solids; Elsevier Science SA; Powder Technology; 385; 6-2021; 37-49
dc.identifier.issn
0032-5910
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/149950
dc.description.abstract
Particulate systems for functional ingredient development were obtained by fluidized bed drying of blackberry wastes. Fluidization behavior, drying characteristics, and physicochemical and functional properties were studied at different air temperatures (50, 60 and 70 °C) and an airflow rate of 6 m/s. Under these conditions, the blackberry waste -a heterogeneous and high-humidity material- could be successfully transformed into granulates under bubbling fluidization regime and without the use of inert material. The Page model was the most suitable to predict the blackberry waste drying behavior. Drying rate increased with temperature and the time to reach a granulate of aw < 0.3 was reduced from 30 min (at 50 °C) to 12 min (at 70 °C), producing particles of lower humidity and size with fair flowability. The optimal operating condition was a 60 °C temperature which allowed to produce a mean-size particle granulate, with fair flowability (Carr index = 15.9 ± 1.4%), and high in dietary fiber content (79.9% ± 0.4%), polyphenol content (1800 ± 34 mg GAE/100 g) and antioxidant capacity (≈1088 ± 57 GAE/100 g by ABTS and 1012 ± 93 by FRAP methods). Additionally, a better balance between the fiber types and high retention of blackberry pigments and color was obtained.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science SA
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
BLACKBERRY WASTE
dc.subject
BUBBLING REGIME
dc.subject
DIETARY FIBER
dc.subject
FLUIDIZED BED DRYING
dc.subject
GRANULATES
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Fluidized bed drying of blackberry wastes: Drying kinetics, particle characterization and nutritional value of the obtained granular solids
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-01-06T15:00:10Z
dc.identifier.eissn
1873-328X
dc.journal.volume
385
dc.journal.pagination
37-49
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Sozzi, Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zambon, Mariana Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mazza, German Delfor. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salvatori, Daniela Marisol. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.journal.title
Powder Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032591021001686
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.powtec.2021.02.058
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