Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Darré, Magalí
dc.contributor.author
Valerga, Lucia
dc.contributor.author
Zaro, Maria Jose
dc.contributor.author
Lemoine, María Laura
dc.contributor.author
Concellón, Analía
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto
dc.date.available
2021-12-21T13:46:57Z
dc.date.issued
2021-11
dc.identifier.citation
Darré, Magalí; Valerga, Lucia; Zaro, Maria Jose; Lemoine, María Laura; Concellón, Analía; et al.; Eggplant grafting on a cold-tolerant rootstock reduces fruit chilling susceptibility and improves antioxidant stability during storage; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 2021; 11-2021; 1-34
dc.identifier.issn
0022-5142
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/149102
dc.description.abstract
BACKGROUND: Vegetable grafting has been increasingly evaluated to improve preharvest tolerance to biotic and abiotic stresses. However, very few studies have identified rootstock–scion combinations able to improve fruit shelf life and reduce the susceptibility to postharvest disorders. Herein, a purple eggplant scion (cv. Monarca) was grafted onto a cold-tolerant hybrid Solanum rootstock (‘Java’) and the changes in growth, quality, postharvest chilling tolerance, and antioxidant stability were evaluated. RESULTS: Eggplant grafting enhanced plant vigor and fruit growth rate, decreasing the time from set to harvest by 10–15%. Grafted eggplants had a thinner shape and lighter pulp color than the control. The rootstock–scion combination tested showed lower respiration (~60%), dry matter (~15–20%), and phenolic compounds contents (~15–20%) than eggplants from non-grafted plants. Grafting markedly improved fruit performance during postharvest storage. Remarkably, grafted eggplants showed much higher tolerance to chilling injury than the control did, evidenced by a reduction of surface scalds along with decreased softening and pulp browning. The trend in antioxidants found at harvest time was reversed after cold storage due to enhanced stability (20% and 100% for pulp and peel respectively) in fruit from grafted plants. CONCLUSION: Purple eggplant (cv. Monarca) grafting onto ‘Java’ hybrid rootstock modulated fruit growth, quality at harvest, and increased fruit chilling injury tolerance during storage. Grafting may be a bona fide strategy to induce phenotypic traits able to improve vegetable postharvest performance.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
AUBERGINE
dc.subject
CHILLING INJURY
dc.subject
PHENOLICS
dc.subject
POSTHARVEST
dc.subject
QUALITY
dc.subject
VEGETABLE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Eggplant grafting on a cold-tolerant rootstock reduces fruit chilling susceptibility and improves antioxidant stability during storage
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-12-13T20:41:22Z
dc.identifier.eissn
1097-0010
dc.journal.volume
2021
dc.journal.pagination
1-34
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Darré, Magalí. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Valerga, Lucia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lemoine, María Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture
dc.rights.embargoDate
2022-05-22
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.11682
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.11682
Archivos asociados