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dc.contributor.author
Darré, Magalí  
dc.contributor.author
Valerga, Lucia  
dc.contributor.author
Zaro, Maria Jose  
dc.contributor.author
Lemoine, María Laura  
dc.contributor.author
Concellón, Analía  
dc.contributor.author
Vicente, Ariel Roberto  
dc.date.available
2021-12-21T13:46:57Z  
dc.date.issued
2021-11  
dc.identifier.citation
Darré, Magalí; Valerga, Lucia; Zaro, Maria Jose; Lemoine, María Laura; Concellón, Analía; et al.; Eggplant grafting on a cold-tolerant rootstock reduces fruit chilling susceptibility and improves antioxidant stability during storage; John Wiley & Sons Ltd; Journal of the Science of Food and Agriculture; 2021; 11-2021; 1-34  
dc.identifier.issn
0022-5142  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/149102  
dc.description.abstract
BACKGROUND: Vegetable grafting has been increasingly evaluated to improve preharvest tolerance to biotic and abiotic stresses. However, very few studies have identified rootstock–scion combinations able to improve fruit shelf life and reduce the susceptibility to postharvest disorders. Herein, a purple eggplant scion (cv. Monarca) was grafted onto a cold-tolerant hybrid Solanum rootstock (‘Java’) and the changes in growth, quality, postharvest chilling tolerance, and antioxidant stability were evaluated. RESULTS: Eggplant grafting enhanced plant vigor and fruit growth rate, decreasing the time from set to harvest by 10–15%. Grafted eggplants had a thinner shape and lighter pulp color than the control. The rootstock–scion combination tested showed lower respiration (~60%), dry matter (~15–20%), and phenolic compounds contents (~15–20%) than eggplants from non-grafted plants. Grafting markedly improved fruit performance during postharvest storage. Remarkably, grafted eggplants showed much higher tolerance to chilling injury than the control did, evidenced by a reduction of surface scalds along with decreased softening and pulp browning. The trend in antioxidants found at harvest time was reversed after cold storage due to enhanced stability (20% and 100% for pulp and peel respectively) in fruit from grafted plants. CONCLUSION: Purple eggplant (cv. Monarca) grafting onto ‘Java’ hybrid rootstock modulated fruit growth, quality at harvest, and increased fruit chilling injury tolerance during storage. Grafting may be a bona fide strategy to induce phenotypic traits able to improve vegetable postharvest performance.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
AUBERGINE  
dc.subject
CHILLING INJURY  
dc.subject
PHENOLICS  
dc.subject
POSTHARVEST  
dc.subject
QUALITY  
dc.subject
VEGETABLE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Eggplant grafting on a cold-tolerant rootstock reduces fruit chilling susceptibility and improves antioxidant stability during storage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-12-13T20:41:22Z  
dc.identifier.eissn
1097-0010  
dc.journal.volume
2021  
dc.journal.pagination
1-34  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Darré, Magalí. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Valerga, Lucia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zaro, Maria Jose. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lemoine, María Laura. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Concellón, Analía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Ariel Roberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales. Laboratorio de Investigación en Productos Agroindustriales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.journal.title
Journal of the Science of Food and Agriculture  
dc.rights.embargoDate
2022-05-22  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.11682  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.11682