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dc.contributor.author
Dinolfo, María Inés
dc.contributor.author
Barros, Germán Gustavo
dc.contributor.author
Stenglein, Sebastian Alberto
dc.date.available
2021-12-16T19:48:53Z
dc.date.issued
2012-07-15
dc.identifier.citation
Dinolfo, María Inés; Barros, Germán Gustavo; Stenglein, Sebastian Alberto; Development of a PCR assay to detect the potential production of nivalenol in Fusarium poae; Wiley Blackwell Publishing, Inc; FEMS Microbiology Letters; 332; 2; 15-7-2012; 99-104
dc.identifier.issn
0378-1097
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/148907
dc.description.abstract
Fusarium species can produce mycotoxins, which can contaminate cereal-based food producing adverse effects for human and animal health. In recent years, the importance of Fusarium poae has increased within the Fusarium head blight complex. Fusarium poae is known to produce trichothecenes, especially nivalenol, a potent mycotoxin able to cause a variety of toxic effects. In this study, a specific primer pair was designed based on the tri7 gene to detect potential nivalenol-producing F. poae isolates. A total of 125 F. poae, four F. cerealis, two F. culmorum, one F. langsethiae, one F. sporotrichioides and seven F. graminearum, plus F. austroamericanum, F. meridionale, F. graminearum sensu stricto and F. cortaderiae from the NRRL collection were analysed, and only F. poae isolates gave a positive result for the presence of a 296-bp partial tri7 DNA fragment. Moreover, the primer set was tested from cereal seed samples where F. poae and other Fusarium species with a negative result for the specific reaction (F. graminearum, F. oxysporum, F. chlamydosporum, F. sporotrichioides, F. equiseti and F. acuminatum) were isolated, and the expected fragment was amplified. We developed a rapid and reliable PCR assay to detect potential nivalenol-producing F. poae isolates.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CEREAL GRAINS
dc.subject
FUSARIUM HEAD BLIGHT
dc.subject
MYCOTOXINS
dc.subject
RAPID DETECTION
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.subject.classification
Micología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Development of a PCR assay to detect the potential production of nivalenol in Fusarium poae
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-12-03T19:47:02Z
dc.identifier.eissn
1574-6968
dc.journal.volume
332
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
99-104
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Dinolfo, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barros, Germán Gustavo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Stenglein, Sebastian Alberto. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Sanidad Animal y Medicina Preventiva. Laboratorio de Microbiología Clínica y Experimental; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina
dc.journal.title
FEMS Microbiology Letters
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/femsle/article/332/2/99/502573
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1574-6968.2012.02581.x
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