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dc.contributor.author
de Sá Mendes, Nathânia
dc.contributor.author
Favre, Leonardo Cristian
dc.contributor.author
Rolandelli, Guido
dc.contributor.author
Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel
dc.contributor.author
de A.Gonçalves, Édira C. B.
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar
dc.date.available
2021-11-25T06:48:03Z
dc.date.issued
2019-08
dc.identifier.citation
de Sá Mendes, Nathânia; Favre, Leonardo Cristian; Rolandelli, Guido; Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel; de A.Gonçalves, Édira C. B.; et al.; Flour from fruits and vegetables waste with addition of a South-American pepper (Capsicum baccatum) proposed as food ingredient; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 55; 3; 8-2019; 1230-1237
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147386
dc.description.abstract
The objective of this work was to evaluate the physicochemical properties of previously characterised flours obtained by milling the solid waste from the manufacture of an isotonic drink produced with various fruits and vegetables (FVR) to which powdered pepper fruits (PF) were added. Aqueous extracts were also prepared and encapsulated for protecting their functional compounds and improving their solubility. The encapsulation yields of the spray-drying processes were 90% and 64% for PF and FVR-PF, respectively. The addition of PF to FVR improved antioxidant capacity, stability and appearance, providing reddish colour. FT-IR spectra reflected the addition of PF by changes in the absorbances at wave numbers typical of carotenoids, acylglycerols, chlorophylls and those related to antioxidant capacity. The encapsulated extracts could be applied when solubility is needed in hydrophilic media. The obtained flours with PF addition are suitably cheap, stable functional food ingredients for industrial uses, such as breading or seasoning ingredients.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
BEVERAGE WASTE
dc.subject
ENCAPSULATION
dc.subject
ISOTHERMS
dc.subject
PEPPER
dc.subject
POWDER STABILITY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Flour from fruits and vegetables waste with addition of a South-American pepper (Capsicum baccatum) proposed as food ingredient
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T17:58:36Z
dc.journal.volume
55
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
1230-1237
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: de Sá Mendes, Nathânia. Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro; Brasil
dc.description.fil
Fil: Favre, Leonardo Cristian. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rolandelli, Guido. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dos Santos Ferreira, Cristina Isabel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
dc.description.fil
Fil: de A.Gonçalves, Édira C. B.. Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro; Brasil
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.14358
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14358