Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Pérez, Hugo Alejandro

dc.contributor.author
Alarcon, Laureano Martin

dc.contributor.author
Verde, Alejandro Raúl

dc.contributor.author
Appignanesi, Gustavo Adrian

dc.contributor.author
Gimenez, Rodrigo Esteban

dc.contributor.author
Disalvo, Edgardo Anibal

dc.contributor.author
Frías, María de los Ángeles

dc.date.available
2021-11-23T17:54:44Z
dc.date.issued
2021-01
dc.identifier.citation
Pérez, Hugo Alejandro; Alarcon, Laureano Martin; Verde, Alejandro Raúl; Appignanesi, Gustavo Adrian; Gimenez, Rodrigo Esteban; et al.; Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes; 1863; 1; 1-2021; 1-33
dc.identifier.issn
0005-2736
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147255
dc.description.abstract
Fluorescence spectroscopy and Molecular Dynamics results show that cholesterol reduces water along the chains in ether lipids by changing the water distribution pattern between tightly and loosely bound water molecules. Water distribution was followed by emission spectra and generalized polarization of 6-dodecanoyl-2-dimethyl aminonaphthalene (Laurdan) inserted in 1,2-dimiristoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DMPC) and 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14: 0 Diether PC) membranes. Molecular Dynamics simulations indicate that the action of cholesterol could be different in ether PC in comparison to ester PC. In addition, Cholesterol seems to act “per se” as an additional hydration center in ether lipids. Regardless of the phase state, cholesterol both in DMPC and 14:0 Diether PC vesicles, changed the distribution of water molecules decreasing the dipole relaxation of the lipid interphase generating an increase in the non-relaxable population. Above 10% Cholesterol/14:0 Diether PC ratio vesicles' interphase present an environment around Laurdan molecules similar to that corresponding to ester PC.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
14:0 DIETHER PC
dc.subject
CHOLESTEROL
dc.subject
DMPC
dc.subject
GENERALIZED POLARIZATION
dc.subject
HYDRATION
dc.subject
MOLECULAR DYNAMICS
dc.subject.classification
Biofísica

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T14:33:47Z
dc.journal.volume
1863
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-33
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Pérez, Hugo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alarcon, Laureano Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
dc.description.fil
Fil: Verde, Alejandro Raúl. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
dc.description.fil
Fil: Appignanesi, Gustavo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Rodrigo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.bbamem.2020.183489
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005273620303321
Archivos asociados