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dc.contributor.author
Pérez, Hugo Alejandro  
dc.contributor.author
Alarcon, Laureano Martin  
dc.contributor.author
Verde, Alejandro Raúl  
dc.contributor.author
Appignanesi, Gustavo Adrian  
dc.contributor.author
Gimenez, Rodrigo Esteban  
dc.contributor.author
Disalvo, Edgardo Anibal  
dc.contributor.author
Frías, María de los Ángeles  
dc.date.available
2021-11-23T17:54:44Z  
dc.date.issued
2021-01  
dc.identifier.citation
Pérez, Hugo Alejandro; Alarcon, Laureano Martin; Verde, Alejandro Raúl; Appignanesi, Gustavo Adrian; Gimenez, Rodrigo Esteban; et al.; Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes; 1863; 1; 1-2021; 1-33  
dc.identifier.issn
0005-2736  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147255  
dc.description.abstract
Fluorescence spectroscopy and Molecular Dynamics results show that cholesterol reduces water along the chains in ether lipids by changing the water distribution pattern between tightly and loosely bound water molecules. Water distribution was followed by emission spectra and generalized polarization of 6-dodecanoyl-2-dimethyl aminonaphthalene (Laurdan) inserted in 1,2-dimiristoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DMPC) and 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14: 0 Diether PC) membranes. Molecular Dynamics simulations indicate that the action of cholesterol could be different in ether PC in comparison to ester PC. In addition, Cholesterol seems to act “per se” as an additional hydration center in ether lipids. Regardless of the phase state, cholesterol both in DMPC and 14:0 Diether PC vesicles, changed the distribution of water molecules decreasing the dipole relaxation of the lipid interphase generating an increase in the non-relaxable population. Above 10% Cholesterol/14:0 Diether PC ratio vesicles' interphase present an environment around Laurdan molecules similar to that corresponding to ester PC.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
14:0 DIETHER PC  
dc.subject
CHOLESTEROL  
dc.subject
DMPC  
dc.subject
GENERALIZED POLARIZATION  
dc.subject
HYDRATION  
dc.subject
MOLECULAR DYNAMICS  
dc.subject.classification
Biofísica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Effect of cholesterol on the hydration properties of ester and ether lipid membrane interphases  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T14:33:47Z  
dc.journal.volume
1863  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-33  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pérez, Hugo Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alarcon, Laureano Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Verde, Alejandro Raúl. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Appignanesi, Gustavo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Química del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Química. Instituto de Química del Sur; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Rodrigo Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.bbamem.2020.183489  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005273620303321