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dc.contributor.author
Cejas, Jimena del Pilar  
dc.contributor.author
Rosa, Antonio Sebastián  
dc.contributor.author
Nazareno, Mónica Azucena  
dc.contributor.author
Disalvo, Edgardo Anibal  
dc.contributor.author
Frías, María de los Ángeles  
dc.date.available
2021-11-23T17:51:58Z  
dc.date.issued
2021-01  
dc.identifier.citation
Cejas, Jimena del Pilar; Rosa, Antonio Sebastián; Nazareno, Mónica Azucena; Disalvo, Edgardo Anibal; Frías, María de los Ángeles; Interaction of chlorogenic acid with model lipid membranes and its influence on antiradical activity; Elsevier Science; Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes; 1863; 1; 1-2021; 1-27  
dc.identifier.issn
0005-2736  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147253  
dc.description.abstract
Chlorogenic acid (CGA) is a strong phenolic antioxidant with antibacterial properties composed by a caffeoyl ester of quinic acid. Although a number of benefits has been reported and related to interactions with the red blood cell membranes, details on its membrane action and how composition and membrane state may affect it, is not yet well defined. In this work, the interaction of CGA with lipid monolayers and bilayers composed by 1,2-dimiristoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DMPC); 1,2-di-O-tetradecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (14:0 diether PC); 1,2-dipalmitoyl-sn-glycero-3-phosphocholine (DPPC) and 1,2-di-O-hexadecyl-sn-glycero-3-phosphocholine (16:0 diether PC) were studied at different surface pressures (π). The kinetics of interaction was found to be more rapid in DMPC than in the absence of carbonyl groups. Measurements by FTIR-ATR at different water activities confirm specific interactions of CGA with carbonyl and phosphate groups affecting water level along hydrocarbon region. The antioxidant activity of CGA in the presence of DMPC unilamellar vesicles, evidenced by the absorbance reduction of the radical cation ABTS•+, is significantly different with respect to aqueous solution. The influence of CGA on antiradical activity (ARA) with lipid membranes depending on the hydration state of the lipid interface is discussed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIRADICAL ACTIVITY  
dc.subject
CHLOROGENIC ACID, LIPID MONOLAYERS  
dc.subject
FTIR-ATR  
dc.subject
SURFACE PRESSURE  
dc.subject.classification
Biofísica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Interaction of chlorogenic acid with model lipid membranes and its influence on antiradical activity  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T14:34:17Z  
dc.journal.volume
1863  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-27  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Cejas, Jimena del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rosa, Antonio Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nazareno, Mónica Azucena. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias. Instituto de Ciencias Químicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Disalvo, Edgardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Frías, María de los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos. - Universidad Nacional de Santiago del Estero. Centro de Investigación en Biofísica Aplicada y Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Biochimica et Biophysica Acta - Biomembranes  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.bbamem.2020.183484  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005273620303278