Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Peralta, Mariana Isabel  
dc.contributor.author
Fuentes, Karen Noelia  
dc.contributor.author
Canalis, Alejandra Mariel  
dc.contributor.author
Soria, Elio Andres  
dc.contributor.author
Albrecht, Claudia  
dc.date.available
2021-11-09T19:22:49Z  
dc.date.issued
2020-10  
dc.identifier.citation
Peralta, Mariana Isabel; Fuentes, Karen Noelia; Canalis, Alejandra Mariel; Soria, Elio Andres; Albrecht, Claudia; Effect of cultivation method and processing on total polyphenols content and antioxidant capacity of tomatoes (Solanum lycopersicum); Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación. Fundación Alimentación Saludable.; Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria; 40; 3; 10-2020; 126-131  
dc.identifier.issn
0211-6057  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/146493  
dc.description.abstract
Tomato is an important dietary source of polyphenols. Factors such as cultivation method and heat can affect its composition. The objective of this study was to determine changes of polyphenol content and antioxidant capacity in tomatoes obtained from different production method (organic vs. conventional), before and after being cooked. Methods: Total polyphenols and antioxidant capacity were measured in fresh and processed tomatoes from two cultivation methods, using spectrophotometric techniques. Results: Antioxidant capacity was higher (p<0.05) for fresh and processed samples of organic tomatoes compared with conventional ones (organic 17,82 mg Fe+2/g > conventional 15,39 mg Fe+2/g). No significant difference in polyphenol content according to method of cultivation was found (organic 3,8 μg GAE/g > conventional 3,2 μg GAE/g). Measured parameters were not significantly affected by physical and mechanical processing in tomatoes from both cultivation methods. Discussion: A tendency towards better phytochemical properties in organic tomatoes were found in our study, which is consistent with existing literature. Antioxidant compounds in organic samples appear to be more resistant to processing. Conclusion: It is necessary to deepen the study of organic and conventional tomatoes, in order to get more evidence on its nutritional quality.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación. Fundación Alimentación Saludable.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
AGRICULTURAL CROPS  
dc.subject
FOOD QUALITY  
dc.subject
PHYTOCHEMICALS  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject
ORGANIC FOOD  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of cultivation method and processing on total polyphenols content and antioxidant capacity of tomatoes (Solanum lycopersicum)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-06T16:05:54Z  
dc.identifier.eissn
1989-208X  
dc.journal.volume
40  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
126-131  
dc.journal.pais
España  
dc.journal.ciudad
Madrid  
dc.description.fil
Fil: Peralta, Mariana Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fuentes, Karen Noelia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Soria, Elio Andres. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Albrecht, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina  
dc.journal.title
Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.12873/403peralta  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://revista.nutricion.org/index.php/ncdh/article/view/69