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dc.contributor.author
Estevez Areco, Santiago
dc.contributor.author
Guz, Lucas Martín
dc.contributor.author
Candal, Roberto Jorge
dc.contributor.author
Goyanes, Silvia Nair
dc.date.available
2021-11-04T16:32:32Z
dc.date.issued
2020-11
dc.identifier.citation
Estevez Areco, Santiago; Guz, Lucas Martín; Candal, Roberto Jorge; Goyanes, Silvia Nair; Active bilayer films based on cassava starch incorporating ZnO nanorods and PVA electrospun mats containing rosemary extract; Elsevier; Food Hydrocolloids; 108; 11-2020; 1-10
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/146031
dc.description.abstract
Active packaging constitutes a method to preserve sensitive products (in particular foods) and extend its shelf life. In this research, a novel bilayer film with antioxidant and antimicrobial activity was developed from biodegradable polymers. The outer layer consists in a composite film of thermoplastic starch and ZnO nanorods (TPS-ZnO) obtained by flat die extrusion, and the inner layer is an electrospun mat of poly(vinyl alcohol) containing rosemary polyphenols (PVA-RE). ZnO nanorods in the outer layer inhibited the growth of Escherichia coli over its surface, while rosemary polyphenols included in PVA-RE mat showed an antioxidant activity in food simulant D1 (hydroalcoholic solution) of 33.5 μmol TE/g, as evaluated using DPPH assay. Furthermore, the PVA-RE inner layer hindered Zn(II) migration from TPS-ZnO towards food simulant D1. The addition of the PVA-RE layer onto TPS-ZnO film increased Young's modulus, stress and strain at break, and tensile toughness by 50–100% and decreased the water vapor permeability by 42% compared to TPS film. This work provides a novel approach for the developing of bi-functional active materials for advanced packaging applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ACTIVE PACKAGING
dc.subject
ELECTROSPINNING
dc.subject
EXTRUSION
dc.subject
NANOCOMPOSITE
dc.subject
STARCH
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas
dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Active bilayer films based on cassava starch incorporating ZnO nanorods and PVA electrospun mats containing rosemary extract
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T18:29:10Z
dc.journal.volume
108
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Estevez Areco, Santiago. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guz, Lucas Martín. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Candal, Roberto Jorge. Universidad Nacional de San Martín. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigación e Ingeniería Ambiental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goyanes, Silvia Nair. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Física de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Física de Buenos Aires; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0268005X2031016X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2020.106054
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