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dc.contributor.author
Lara, Virginia Melany
dc.contributor.author
Vallejo, Marisol
dc.contributor.author
Parada, Romina Belén
dc.contributor.author
Henao Ossa, Johan Sebastian
dc.contributor.author
Gliemmo, María Fernanda
dc.contributor.author
Campos, Carmen Adriana
dc.date.available
2021-11-03T12:03:33Z
dc.date.issued
2020-11
dc.identifier.citation
Lara, Virginia Melany; Vallejo, Marisol; Parada, Romina Belén; Henao Ossa, Johan Sebastian; Gliemmo, María Fernanda; et al.; Characterization of the emulsifying activity of biosurfactants produced by lactic acid bacteria isolated from the Argentinian Patagonia; Taylor & Francis; Journal of Dispersion Science and Technology; 11-2020; 1-9
dc.identifier.issn
0193-2691
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145795
dc.description.abstract
This study aimed to characterize the emulsifying activity of biosurfactants extracted from lactic acid bacteria (LAB) originals of the Argentinian Patagonia. Nine LABs were isolated from sheep cheese and fishes. All the strains produced cell-bound biosurfactants. Four selected strains produced biosurfactants able to decrease the air/water surface tension within the range of 28.1 mN/m–19.0 mN/m and exhibited an emulsification index after 24 h storage between 82 and 98%. An evaluation of the droplet size of emulsions revealed that the use of cell-free supernatant (CFS) obtained from Lactobacillus pentosus Tw226, Lactococcus lactis ssp lactis Tw12 and Lactococcus paraplantarum LbTw7 promoted the highest reduction in the Sauter and the De Broucker diameter demonstrating that the CFSs contained biosurfactants useful to form and stabilize oil in water emulsions. Moreover, a production of 0.26 ± 0.04 g of crude biosurfactant per gram of dry Lactobacillus pentosus Tw226 biomass was obtained. This yield was the highest registered among evaluated strains. Finally, thanks to its promising features it was selected for a preliminary characterization showing a critical micelle concentration of 0.11 g/L and a glycopolypeptide structure. This study demonstrated the potential uses of this biosurfactant as emulsifying agent in food products.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOSURFACTANTS
dc.subject
EMULSIFYING ACTIVITY
dc.subject
EMULSIONS
dc.subject
GLYCOPOLYPEPTIDE
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Characterization of the emulsifying activity of biosurfactants produced by lactic acid bacteria isolated from the Argentinian Patagonia
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T18:51:15Z
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Lara, Virginia Melany. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vallejo, Marisol. Universidad Nacional de la Patagonia "San Juan Bosco". Facultad de Ciencias Naturales - Sede Trelew; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Parada, Romina Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de la Patagonia "San Juan Bosco". Facultad de Ciencias Naturales - Sede Trelew; Argentina
dc.description.fil
Fil: Henao Ossa, Johan Sebastian. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gliemmo, María Fernanda. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campos, Carmen Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.journal.title
Journal of Dispersion Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/01932691.2020.1845961
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01932691.2020.1845961?journalCode=ldis20
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