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dc.contributor.author
Lara, Virginia Melany  
dc.contributor.author
Vallejo, Marisol  
dc.contributor.author
Parada, Romina Belén  
dc.contributor.author
Henao Ossa, Johan Sebastian  
dc.contributor.author
Gliemmo, María Fernanda  
dc.contributor.author
Campos, Carmen Adriana  
dc.date.available
2021-11-03T12:03:33Z  
dc.date.issued
2020-11  
dc.identifier.citation
Lara, Virginia Melany; Vallejo, Marisol; Parada, Romina Belén; Henao Ossa, Johan Sebastian; Gliemmo, María Fernanda; et al.; Characterization of the emulsifying activity of biosurfactants produced by lactic acid bacteria isolated from the Argentinian Patagonia; Taylor & Francis; Journal of Dispersion Science and Technology; 11-2020; 1-9  
dc.identifier.issn
0193-2691  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145795  
dc.description.abstract
This study aimed to characterize the emulsifying activity of biosurfactants extracted from lactic acid bacteria (LAB) originals of the Argentinian Patagonia. Nine LABs were isolated from sheep cheese and fishes. All the strains produced cell-bound biosurfactants. Four selected strains produced biosurfactants able to decrease the air/water surface tension within the range of 28.1 mN/m–19.0 mN/m and exhibited an emulsification index after 24 h storage between 82 and 98%. An evaluation of the droplet size of emulsions revealed that the use of cell-free supernatant (CFS) obtained from Lactobacillus pentosus Tw226, Lactococcus lactis ssp lactis Tw12 and Lactococcus paraplantarum LbTw7 promoted the highest reduction in the Sauter and the De Broucker diameter demonstrating that the CFSs contained biosurfactants useful to form and stabilize oil in water emulsions. Moreover, a production of 0.26 ± 0.04 g of crude biosurfactant per gram of dry Lactobacillus pentosus Tw226 biomass was obtained. This yield was the highest registered among evaluated strains. Finally, thanks to its promising features it was selected for a preliminary characterization showing a critical micelle concentration of 0.11 g/L and a glycopolypeptide structure. This study demonstrated the potential uses of this biosurfactant as emulsifying agent in food products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOSURFACTANTS  
dc.subject
EMULSIFYING ACTIVITY  
dc.subject
EMULSIONS  
dc.subject
GLYCOPOLYPEPTIDE  
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA  
dc.subject.classification
Bioproductos, Biomateriales, Bioplásticos, Biocombustibles, Bioderivados, etc.  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Characterization of the emulsifying activity of biosurfactants produced by lactic acid bacteria isolated from the Argentinian Patagonia  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:51:15Z  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Lara, Virginia Melany. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vallejo, Marisol. Universidad Nacional de la Patagonia "San Juan Bosco". Facultad de Ciencias Naturales - Sede Trelew; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Parada, Romina Belén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de la Patagonia "San Juan Bosco". Facultad de Ciencias Naturales - Sede Trelew; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Henao Ossa, Johan Sebastian. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gliemmo, María Fernanda. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Campos, Carmen Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Dispersion Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/01932691.2020.1845961  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01932691.2020.1845961?journalCode=ldis20