Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Contigiani, Eunice Valentina
dc.contributor.author
Kronberg, Maria Florencia
dc.contributor.author
Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel
dc.contributor.author
Gómez, Paula Luisina
dc.contributor.author
Garcia Loredo, Analia Belen
dc.contributor.author
Munarriz, Eliana Rosa
dc.contributor.author
Alzamora, Stella Maris
dc.date.available
2021-11-03T11:50:15Z
dc.date.issued
2020-11
dc.identifier.citation
Contigiani, Eunice Valentina; Kronberg, Maria Florencia; Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel; Gómez, Paula Luisina; Garcia Loredo, Analia Belen; et al.; Ozone washing decreases strawberry susceptibility to Botrytis cinerea while maintaining antioxidant, optical and sensory quality; Elsevier; Heliyon; 6; 11; 11-2020; 1-9
dc.identifier.issn
2405-8440
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145790
dc.description.abstract
This work aimed to evaluate the effect of ozone washing (maximum concentration 3.5 mgL-1- 5 and 15 min) on Botrytis cinerea decay, physicochemical parameters, bioactive compounds, in vitro and in vivo antioxidant activity, and sensory properties of strawberries cv. Albion throughout refrigerated storage at 5 1 C. A 5 min long ozonation delayed the onset of B. cinerea infection by 4 days, and significantly reduced its incidence as storage progressed (~17 % lesser than in control at day 8), without impairing physicochemical parameters or sensory quality. This treatment did not affect the antioxidant activity of strawberry extracts neither in in vitro (ORAC and ABTS assays) or in vivo assays using Caenorhabditis elegans as a model organism. Higher ozone doses did not achieve greater reduction of B. cinerea decay throughout the storage period. This study demonstrated thatexposing strawberries to a 5 min long aqueous ozone treatment could extend their storability at 5 C.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT PROPERTIES
dc.subject
AQUEOUS OZONE
dc.subject
CAENORHABDITIS ELEGANS
dc.subject
COLOUR
dc.subject
FOOD SCIENCE
dc.subject
FOOD TECHNOLOGY
dc.subject
SENSORY QUALITY
dc.subject
STRAWBERRY
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Ozone washing decreases strawberry susceptibility to Botrytis cinerea while maintaining antioxidant, optical and sensory quality
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T18:51:52Z
dc.journal.volume
6
dc.journal.number
11
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Contigiani, Eunice Valentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Kronberg, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gómez, Paula Luisina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia Loredo, Analia Belen. Universidad Nacional de Mar del Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Munarriz, Eliana Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alzamora, Stella Maris. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina
dc.journal.title
Heliyon
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2405844020322593
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e05416
Archivos asociados