Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Contigiani, Eunice Valentina  
dc.contributor.author
Kronberg, Maria Florencia  
dc.contributor.author
Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel  
dc.contributor.author
Gómez, Paula Luisina  
dc.contributor.author
Garcia Loredo, Analia Belen  
dc.contributor.author
Munarriz, Eliana Rosa  
dc.contributor.author
Alzamora, Stella Maris  
dc.date.available
2021-11-03T11:50:15Z  
dc.date.issued
2020-11  
dc.identifier.citation
Contigiani, Eunice Valentina; Kronberg, Maria Florencia; Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel; Gómez, Paula Luisina; Garcia Loredo, Analia Belen; et al.; Ozone washing decreases strawberry susceptibility to Botrytis cinerea while maintaining antioxidant, optical and sensory quality; Elsevier; Heliyon; 6; 11; 11-2020; 1-9  
dc.identifier.issn
2405-8440  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145790  
dc.description.abstract
This work aimed to evaluate the effect of ozone washing (maximum concentration 3.5 mgL-1- 5 and 15 min) on Botrytis cinerea decay, physicochemical parameters, bioactive compounds, in vitro and in vivo antioxidant activity, and sensory properties of strawberries cv. Albion throughout refrigerated storage at 5 1 C. A 5 min long ozonation delayed the onset of B. cinerea infection by 4 days, and significantly reduced its incidence as storage progressed (~17 % lesser than in control at day 8), without impairing physicochemical parameters or sensory quality. This treatment did not affect the antioxidant activity of strawberry extracts neither in in vitro (ORAC and ABTS assays) or in vivo assays using Caenorhabditis elegans as a model organism. Higher ozone doses did not achieve greater reduction of B. cinerea decay throughout the storage period. This study demonstrated thatexposing strawberries to a 5 min long aqueous ozone treatment could extend their storability at 5 C.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT PROPERTIES  
dc.subject
AQUEOUS OZONE  
dc.subject
CAENORHABDITIS ELEGANS  
dc.subject
COLOUR  
dc.subject
FOOD SCIENCE  
dc.subject
FOOD TECHNOLOGY  
dc.subject
SENSORY QUALITY  
dc.subject
STRAWBERRY  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Ozone washing decreases strawberry susceptibility to Botrytis cinerea while maintaining antioxidant, optical and sensory quality  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:51:52Z  
dc.journal.volume
6  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Contigiani, Eunice Valentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Kronberg, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jaramillo Sánchez, Gabriela Maribel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez, Paula Luisina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia Loredo, Analia Belen. Universidad Nacional de Mar del Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Munarriz, Eliana Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alzamora, Stella Maris. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina  
dc.journal.title
Heliyon  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2405844020322593  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e05416