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dc.contributor.author
Schelegueda, Laura Inés

dc.contributor.author
Zalazar, Aldana Lourdes

dc.contributor.author
Herbas, Elizeth Tania

dc.contributor.author
Gliemmo, María Fernanda

dc.contributor.author
Campos, Carmen Adriana

dc.date.available
2021-11-02T16:00:58Z
dc.date.issued
2020-12
dc.identifier.citation
Schelegueda, Laura Inés; Zalazar, Aldana Lourdes; Herbas, Elizeth Tania; Gliemmo, María Fernanda; Campos, Carmen Adriana; Effect of gellan gum, xylitol and natamycin on Zygosaccharomyces bailii growth and rheological characteristics in low sugar content model systems; Elsevier Science; International Journal of Biological Macromolecules; 164; 12-2020; 1657-1664
dc.identifier.issn
0141-8130
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145748
dc.description.abstract
This study evaluated the effect of some natural additives and the structure imparted by them on microbial growth and rheological characteristics in acidic model foods with reduced glycidic content. Systems were formulated using gellan gum, as gelling agent; xylitol, as aw depressor; and natamycin, as antimicrobial. Additive-free control systems were prepared. The pH was adjusted to 3.50 or 5.50 as required. Systems were inoculated with Zygosaccharomyces bailii. The effect of additives alone and combined on Z. bailii growth was studied. In some cases, the possible use of additives as yeast nutrients was evaluated. Furthermore, systems rheological characterization was performed. Additives and the structure given by gellan gum significantly affected yeast growth. Gellan gum initially slowed Z. bailii development, but as storage progressed, it acted as yeast carbon source, promoting its growth. A similar trend was observed when xylitol effect was studied. Natamycin inhibited yeast growth in all systems assayed. Additives modified the rheological characteristics of the gels and this effect depended on gellan gum concentration and pH. Obtained results emphasize the importance of considering the different effects that additives and their combinations can exert on the growth of deteriorating microorganisms and on the physical characteristics of gels.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
GELLAN GUM
dc.subject
NATAMYCIN
dc.subject
RHEOLOGY
dc.subject
XYLITOL
dc.subject
ZYGOSACCHAROMYCES BAILII
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Effect of gellan gum, xylitol and natamycin on Zygosaccharomyces bailii growth and rheological characteristics in low sugar content model systems
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T18:50:11Z
dc.journal.volume
164
dc.journal.pagination
1657-1664
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Schelegueda, Laura Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zalazar, Aldana Lourdes. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Herbas, Elizeth Tania. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gliemmo, María Fernanda. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Campos, Carmen Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Quimicos.; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Biological Macromolecules

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014181302034040X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.07.277
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