Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bonfiglio, Gisella Vanesa  
dc.contributor.author
Wierna Sánchez Iturbe, Rita Victoria  
dc.contributor.author
Bonini, Norberto Alejandro  
dc.contributor.author
Armada de Romano, Margarita  
dc.contributor.author
Goldner, Maria Cristina  
dc.date.available
2021-09-22T13:19:44Z  
dc.date.issued
2020-09  
dc.identifier.citation
Bonfiglio, Gisella Vanesa; Wierna Sánchez Iturbe, Rita Victoria; Bonini, Norberto Alejandro; Armada de Romano, Margarita; Goldner, Maria Cristina; Study of bitterness perception of quinoa (Chenopodium quinoa wild.) saponin extracts; Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd; Journal of Cereal Science; 95; 9-2020; 1-9; 103032  
dc.identifier.issn
0733-5210  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/141118  
dc.description.abstract
The thresholds and behavior of bitterness perception over time were studied for quinoa saponins. The detection threshold was calculated in two ways using R-index values: linear equation (as previously used) and regression analysis (proposed hereby). Panelists were grouped depending on their bitterness sensitivity, and differences were found among dynamic panelist perceptions. At the threshold level, the sensation dynamic was lower than the caffeine threshold. By HPLC analysis, we identified three main types of saponins (A, B, and C), which positively correlated with the stimulus concentration. The saponin fractions were more related to the time-intensity parameters than the total saponins. Pearson's correlations showed that maximum intensity, total duration, area under the curve, and rising slope were best correlated with A, B, and C saponins. Interestingly, bitterness was perceived before chemical differentiation. It is important to study the saponin bitterness thresholds and perception, as they directly influence consumer choices and must be addressed before being used in quinoa products in the food industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
HPLC  
dc.subject
QUINOA  
dc.subject
R-INDEX  
dc.subject
SAPONINS BITTERNESS THRESHOLDS  
dc.subject
TIME-INTENSITY  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Study of bitterness perception of quinoa (Chenopodium quinoa wild.) saponin extracts  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-28T20:40:24Z  
dc.journal.volume
95  
dc.journal.pagination
1-9; 103032  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Bonfiglio, Gisella Vanesa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wierna Sánchez Iturbe, Rita Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonini, Norberto Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Armada de Romano, Margarita. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Goldner, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Cereal Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0733521020302198  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jcs.2020.103032