Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Pigni, Natalia Belen
dc.contributor.author
Aranibar Vaca, Carolina
dc.contributor.author
Lucini Mas, Agustín
dc.contributor.author
Aguirre, Alicia
dc.contributor.author
Borneo Benista, Rafael
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica
dc.date.available
2021-07-29T21:29:19Z
dc.date.issued
2020-04
dc.identifier.citation
Pigni, Natalia Belen; Aranibar Vaca, Carolina; Lucini Mas, Agustín; Aguirre, Alicia; Borneo Benista, Rafael; et al.; Chemical profile and bioaccessibility of polyphenols from wheat pasta supplemented with partially-deoiled chia flour; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 124; 4-2020; 1-7
dc.identifier.issn
0023-6438
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/137395
dc.description.abstract
The by-product obtained after the oil extraction from chia seeds has been used to produce supplemented wheat pasta, generating a food product with improved nutritional quality. In a previous work, we have demonstrated its technological feasibility, as well as its good acceptance by semi-trained judges. One of the enhanced nutritional properties of the supplemented pasta was the antioxidant capacity. In the present work, we characterize the phenolic composition of partially-deoiled chia flour and the supplemented pasta by HPLC-MS/MS. Fourteen polyphenols, mostly phenolic acids, have been identified in the acetone/water (4:1) extract. The two major components were rosmarinic acid and its glycoside (salviaflaside). The study of the effects of cooking on the phenolic profile showed that many bioactive components of chia seeds remain stable at the moment of intake. Finally, the bioaccessibility of the polyphenols has been assessed through an in vitro simulation of human gastrointestinal digestion.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
DIGESTION
dc.subject
HPLC-MS
dc.subject
PHENOLIC COMPOUNDS
dc.subject
ROSMARINIC ACID
dc.subject
SALVIA HISPANICA L.
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Chemical profile and bioaccessibility of polyphenols from wheat pasta supplemented with partially-deoiled chia flour
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-04-23T16:40:19Z
dc.journal.volume
124
dc.journal.pagination
1-7
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Pigni, Natalia Belen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aranibar Vaca, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aguirre, Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Borneo Benista, Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643820301225
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109134
Archivos asociados