Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pigni, Natalia Belen  
dc.contributor.author
Aranibar Vaca, Carolina  
dc.contributor.author
Lucini Mas, Agustín  
dc.contributor.author
Aguirre, Alicia  
dc.contributor.author
Borneo Benista, Rafael  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica  
dc.date.available
2021-07-29T21:29:19Z  
dc.date.issued
2020-04  
dc.identifier.citation
Pigni, Natalia Belen; Aranibar Vaca, Carolina; Lucini Mas, Agustín; Aguirre, Alicia; Borneo Benista, Rafael; et al.; Chemical profile and bioaccessibility of polyphenols from wheat pasta supplemented with partially-deoiled chia flour; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 124; 4-2020; 1-7  
dc.identifier.issn
0023-6438  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/137395  
dc.description.abstract
The by-product obtained after the oil extraction from chia seeds has been used to produce supplemented wheat pasta, generating a food product with improved nutritional quality. In a previous work, we have demonstrated its technological feasibility, as well as its good acceptance by semi-trained judges. One of the enhanced nutritional properties of the supplemented pasta was the antioxidant capacity. In the present work, we characterize the phenolic composition of partially-deoiled chia flour and the supplemented pasta by HPLC-MS/MS. Fourteen polyphenols, mostly phenolic acids, have been identified in the acetone/water (4:1) extract. The two major components were rosmarinic acid and its glycoside (salviaflaside). The study of the effects of cooking on the phenolic profile showed that many bioactive components of chia seeds remain stable at the moment of intake. Finally, the bioaccessibility of the polyphenols has been assessed through an in vitro simulation of human gastrointestinal digestion.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
DIGESTION  
dc.subject
HPLC-MS  
dc.subject
PHENOLIC COMPOUNDS  
dc.subject
ROSMARINIC ACID  
dc.subject
SALVIA HISPANICA L.  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Chemical profile and bioaccessibility of polyphenols from wheat pasta supplemented with partially-deoiled chia flour  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-04-23T16:40:19Z  
dc.journal.volume
124  
dc.journal.pagination
1-7  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Pigni, Natalia Belen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aranibar Vaca, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aguirre, Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Borneo Benista, Rafael. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
LWT - Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643820301225  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109134