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dc.contributor.author
Fernandez, María Verónica
dc.contributor.author
Agüero, Maria Victoria
dc.contributor.author
Jagus, Rosa Juana
dc.date.available
2021-05-27T12:06:43Z
dc.date.issued
2020-08
dc.identifier.citation
Fernandez, María Verónica; Agüero, Maria Victoria; Jagus, Rosa Juana; Effect of packaging material on the quality of fresh-cut beet leaves packed in modified atmospheres; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Processing and Preservation; 44; 8; 8-2020; 1-10
dc.identifier.issn
0145-8892
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/132638
dc.description.abstract
This study aims to evaluate the effect of packaging system, including packaging materials with low, medium, and high oxygen permeance (OP), with or without initial atmosphere modification (IAM: 5kPaO2–10kPaCO2–85kPaN2) on minimally processed beet leaves (MPBL) overall quality during 8 days of storage at 12°C. Changes in microbial quality, pH, moisture content, and antioxidant capacity were independent of the packaging system. Samples with or without IAM achieved dynamic equilibrium in 24 or 144 hr, respectively. High, medium, and low OP material stabilized at 8kPaO2–3.5kPaCO2, 6kPaO2–6kPaCO2, and 0kPaO2–20kPaCO2, respectively. Low-OP presented anoxia conditions. High-OP material maintained total soluble solids and carotenoids and presented the highest retentions of betalains, chlorophyll, and total phenolics during storage. Moreover, active modified atmosphere packaging (with IAM) yielded significant improvements on bioactive retention. Hence, high-OP material with IAM is recommended for MPBL preservation. Practical applications: This research addresses one of the major challenges facing the growing industry of minimally processed fruit and vegetables, the rapid deterioration of their quality, and their reduced shelf-life. The results obtained are significant since give a practical and effective response to this challenge.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
MINIMALLY PROCESSED
dc.subject
PRESERVATION
dc.subject
NUTRITIONAL QUALITY
dc.subject
ABUSE TEMPERATURE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Effect of packaging material on the quality of fresh-cut beet leaves packed in modified atmospheres
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-03-26T19:50:42Z
dc.journal.volume
44
dc.journal.number
8
dc.journal.pagination
1-10
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Fernandez, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Agüero, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jagus, Rosa Juana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Processing and Preservation
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfpp.14552
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.14552
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