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dc.contributor.author
Fernandez, María Verónica  
dc.contributor.author
Agüero, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Jagus, Rosa Juana  
dc.date.available
2021-05-27T12:06:43Z  
dc.date.issued
2020-08  
dc.identifier.citation
Fernandez, María Verónica; Agüero, Maria Victoria; Jagus, Rosa Juana; Effect of packaging material on the quality of fresh-cut beet leaves packed in modified atmospheres; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Processing and Preservation; 44; 8; 8-2020; 1-10  
dc.identifier.issn
0145-8892  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/132638  
dc.description.abstract
This study aims to evaluate the effect of packaging system, including packaging materials with low, medium, and high oxygen permeance (OP), with or without initial atmosphere modification (IAM: 5kPaO2–10kPaCO2–85kPaN2) on minimally processed beet leaves (MPBL) overall quality during 8 days of storage at 12°C. Changes in microbial quality, pH, moisture content, and antioxidant capacity were independent of the packaging system. Samples with or without IAM achieved dynamic equilibrium in 24 or 144 hr, respectively. High, medium, and low OP material stabilized at 8kPaO2–3.5kPaCO2, 6kPaO2–6kPaCO2, and 0kPaO2–20kPaCO2, respectively. Low-OP presented anoxia conditions. High-OP material maintained total soluble solids and carotenoids and presented the highest retentions of betalains, chlorophyll, and total phenolics during storage. Moreover, active modified atmosphere packaging (with IAM) yielded significant improvements on bioactive retention. Hence, high-OP material with IAM is recommended for MPBL preservation. Practical applications: This research addresses one of the major challenges facing the growing industry of minimally processed fruit and vegetables, the rapid deterioration of their quality, and their reduced shelf-life. The results obtained are significant since give a practical and effective response to this challenge.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
MINIMALLY PROCESSED  
dc.subject
PRESERVATION  
dc.subject
NUTRITIONAL QUALITY  
dc.subject
ABUSE TEMPERATURE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Effect of packaging material on the quality of fresh-cut beet leaves packed in modified atmospheres  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-03-26T19:50:42Z  
dc.journal.volume
44  
dc.journal.number
8  
dc.journal.pagination
1-10  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Fernandez, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Agüero, Maria Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jagus, Rosa Juana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long". Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnologías y Ciencias de la Ingeniería "Hilario Fernández Long"; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Processing and Preservation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfpp.14552  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.14552