Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Pok, Paula Sol
dc.contributor.author
García Londoño, Víctor Alonso
dc.contributor.author
Aransibia, Sofía
dc.contributor.author
Vicente, S.
dc.contributor.author
Pacín, A.M.
dc.contributor.author
Resnik, Silvia Liliana
dc.date.available
2021-04-09T17:13:17Z
dc.date.issued
2020-02
dc.identifier.citation
Pok, Paula Sol; García Londoño, Víctor Alonso; Aransibia, Sofía; Vicente, S.; Pacín, A.M.; et al.; Free and hidden fumonisins in Argentinean raw maize samples; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 13; 1; 2-2020; 109-116
dc.identifier.issn
1875-0796
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/129730
dc.description.abstract
The concentrations of free fumonisins (FBs) and hydrolysed fumonisins (HFBs) were determined in 72 maize samples collected in 2017 from five Argentine provinces. The methodology for HFBs analysis consisted of alkaline hydrolysis followed by high performance liquid chromatography with a fluorescence detector (HPLC-FLD). The developed analytical methodology presented percentages of recovery greater than 74%. Limits of detection were 4.5, 13.0 and 12.9 μg/kg for HFB1, HFB2 and HFB3, respectively. Presence of FBs was found in 86% of the samples. In all cases, the concentration of total HFBs (after the hydrolysis treatment) was superior to the free FBs content (HFBs to FBs median ratio of 2.5), which indicates the presence of hidden fumonisins in Argentinean maize. 8% of the traditionally analysed samples exceeded the limit established by the European Commission for FB1 + FB2. When applying alkaline hydrolysis to the samples, 24% of them exceed this limit.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wageningen Academic Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
HIDDEN FUMONISIN
dc.subject
HPLC-FLD
dc.subject
MYCOTOXIN
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Free and hidden fumonisins in Argentinean raw maize samples
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-03-26T19:57:09Z
dc.journal.volume
13
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
109-116
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdan
dc.description.fil
Fil: Pok, Paula Sol. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: García Londoño, Víctor Alonso. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Aransibia, Sofía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, S.. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pacín, A.M.. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Resnik, Silvia Liliana. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina
dc.journal.title
World Mycotoxin Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/WMJ2019.2484
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3920/WMJ2019.2484
Archivos asociados