Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Pok, Paula Sol  
dc.contributor.author
García Londoño, Víctor Alonso  
dc.contributor.author
Aransibia, Sofía  
dc.contributor.author
Vicente, S.  
dc.contributor.author
Pacín, A.M.  
dc.contributor.author
Resnik, Silvia Liliana  
dc.date.available
2021-04-09T17:13:17Z  
dc.date.issued
2020-02  
dc.identifier.citation
Pok, Paula Sol; García Londoño, Víctor Alonso; Aransibia, Sofía; Vicente, S.; Pacín, A.M.; et al.; Free and hidden fumonisins in Argentinean raw maize samples; Wageningen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 13; 1; 2-2020; 109-116  
dc.identifier.issn
1875-0796  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/129730  
dc.description.abstract
The concentrations of free fumonisins (FBs) and hydrolysed fumonisins (HFBs) were determined in 72 maize samples collected in 2017 from five Argentine provinces. The methodology for HFBs analysis consisted of alkaline hydrolysis followed by high performance liquid chromatography with a fluorescence detector (HPLC-FLD). The developed analytical methodology presented percentages of recovery greater than 74%. Limits of detection were 4.5, 13.0 and 12.9 μg/kg for HFB1, HFB2 and HFB3, respectively. Presence of FBs was found in 86% of the samples. In all cases, the concentration of total HFBs (after the hydrolysis treatment) was superior to the free FBs content (HFBs to FBs median ratio of 2.5), which indicates the presence of hidden fumonisins in Argentinean maize. 8% of the traditionally analysed samples exceeded the limit established by the European Commission for FB1 + FB2. When applying alkaline hydrolysis to the samples, 24% of them exceed this limit.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wageningen Academic Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
HIDDEN FUMONISIN  
dc.subject
HPLC-FLD  
dc.subject
MYCOTOXIN  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Free and hidden fumonisins in Argentinean raw maize samples  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-03-26T19:57:09Z  
dc.journal.volume
13  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
109-116  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdan  
dc.description.fil
Fil: Pok, Paula Sol. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García Londoño, Víctor Alonso. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería. Instituto de Tecnología en Polímeros y Nanotecnología; Argentina. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aransibia, Sofía. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, S.. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pacín, A.M.. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Resnik, Silvia Liliana. Fundación de Investigaciones Científicas "Teresa Benedicta de la Cruz"; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.journal.title
World Mycotoxin Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/WMJ2019.2484  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3920/WMJ2019.2484